• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.12.2018

ODRŽAN GODIŠNJI SUSRET OPĆINSKOG NAČELNIKA SA DIJASPOROM U MAGLAJU

 

U Maglaju je upriličen Godišnji susret općinskog načelnika i privrednika sa dijasporom, koji je okupio veliki broj Maglajlija koji žive i rade izvan Bosne i Hercegovine (BiH), podržan od strane projekta Dijaspora za razvoj koji predstavlja projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH IOM BiH.

Na samom početku prisutne je pozdravio Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i još jednom istakao da su vrata općine uvijek otvorena za Maglajlije gdje god da žive i rade, te želi da se njihov glas čuje i da zajedničkim snagama rade na unapređenju lokalne zajednice.

Nakon prikazanog filma o Maglaju i videoprezentacije „Invest in Maglaj“ održani su B2B sastanci zainteresiranih predstavnika dijaspore sa domaćim partnerima-lokalnim privrednicima, te B2B individualni razgovori sa općinskim načelnikom i predstavnicima općine Maglaj vezani za pojedinačne incijative. To je bila odlična prilika da Maglajlije koje žive i rade izvan BiH iznesu svoje lične probleme, primjedbe ili prijedloge za unapređenje međusobne komunikacije i lokalne zajednice.

Projektom Dijaspora za razvoj se nastoje ohrabriti dijaspora i jedinice lokalne samouprave da rade zajedno na razvoju svojih lokalnih zajednica. Ideja je da jedinice lokalne samouprave dijaspori pružaju veći broj kvalitetnih usluga i da međusobno sarađuju.