• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.08.2012

Adnan Zahirović iz Maglaja - zlatni student PMF-a

Adnan Zahirović (22) iz Maglaja diplomirao je na Odsjeku za opću hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu s prosječnom ocjenom 10, čime je postigao uspjeh kakav od osnivanja ovog odsjeka nikada nijedan student nije uspio ostvariti.
Svih 59 ispita u toku četverogodišnjeg studija prvog ciklusa po Bolonji, uključujući i diplomski ispit, položio je s desetkom.
Zlatnog studenta iznjedrila je generacija 2008./2009. godine, kada se, nakon završetka Opće gimnazije "Edhem Mulabdić" u Maglaju, odlučio upisati na PMF.
Ovaj skromni mladić za "Dnevni avaz" kaže da svoj uspjeh duguje roditeljima, mentorici prof. dr. Emiri Kahrović, koji su mu bili velika podrška, te direktoru Fonda "Bošnjaci" Šahinu Kerli, čiji je stipendista.

- Hemiju sam zavolio tokom osnovne i srednje škole. Bilo mi je jasno da je hemija nešto što zaista volim. Planiram nastaviti studij i u septembru upisati drugi ciklus studija po Bolonji, Master studij - govori nam Zahirović.
On je istakao da do sada nije dobio nijednu ponudu za posao, ali da ni po koju cijenu ne bi napustio Bosnu i Hercegovinu.
- Veliki sam patriota i smatram da se i u BiH može postići mnogo uz naporan i pošten rad. Volio bih se baviti naučnoistraživačkim radom u nekoj ustanovi ili institutu - dodao je Zahirović, koji je ujedno i član Istraživačkog tima na Katedri za opću i anorgansku hemiju na PMF-u, s kojim će u septembru otputovati u Valenciju (Španija) na Kongres koordinacione hemije.

Pohvale mentora
Prof. dr. Emira Kahrović, koja je Zahiroviću predavala anorgansku hemiju i bila njegov mentor na diplomskom ispitu, Adnana je opisala kao izuzetno inteligentnog mladića koji je uvijek spreman pomoći kolegama.
- Nesebično dijeli svoje znanje i dopunjuje ga novim. Adnan je najbolji student hemije koji je ikada u historiji PMF-a upisan na ovom odsjeku - kazala je Kahrović.

Dnevni avaz