• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.12.2018

Priča povratnika iz Švicarske: U Maglaju se proizvode košulje krojene s ljubavlju

 

Kompanija Bontex Maglaj, osnovana 2005. godine, proizvodi visokokvalitetne košulje koje plasira na zapadno tržište. Danas kompanija ima 200 uposlenika, a planira povećati taj broj te ima ambiciju postati jedna od vodećih u Evropi u proizvodnji muških i ženskih košulja do 2017. godine.

Senajid Husić otišao je u Švicarsku 1986. godine, gdje je sticao znanja i iskustva za koja je od početka znao da ih želi iskoristiti kako bi pomogao razvoju kraja iz kojeg potječe i u koji će se jednog dana vratiti. Dvadeset godina kasnije to je i učinio, uvidjevši da je Maglaj u predratnom periodu imao razvijenu tekstilnu industriju te da je to područje vrijedno ulaganja i u postratnom periodu

Husić je potom otkupio uglednu švicarsku firmu i njene brendove Ines i Danila. Sklapajući partnerske ugovore s drugim stranim firmama te izmještajući proizvodnju u BiH, Husić je Bontex učinio uspješnom, inovativnom kompanijom koja prati trendove i potrebe potrošača, s obimom proizvodnje od 25.000 muških i ženskih košulja mjesečno.

Bontex skoro i nema konkurenciju na domaćem tržištu, a njegov vlasnik preferira poslovanje s domaćim firmama (Natron iz Maglaja i Gira iz Gračanice). Godišnje Bontex plasira i do 700.000 KM u domaće kompanije u regionu.

 

Izvor: Oslobođenje