• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.12.2018

Obilježena 26. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

 

U herojskom Maglaju danas je obilježena 26. godišnjica osnivanja Trećeg korpusa Armije Republike BiH u organizaciji Saveza RVI ZDK. Obilježavanje je okupilo nekadašnje borce iz mnogih općina, članove porodica šehida, poginulih boraca, ratne vojne invalide, članove Udruženja generala i nosilaca priznanja „Zlatni ljiljan“, pripadnike 2. Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Također, prisutni su bili ministar za boračka pitanja FBIH Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i brojni građani. Izvršeno je postrojavanje počasnog voda 2. Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, zatim dobitnika ratnih priznanja i 50 učenika koji su ponosno držali 25 zastava nekadašnjih brigada.

Na uvodnoj svečanosti ispred Opće biblioteke o značaju ovog datuma govorili su Ferid Tukulić, predsjednik Skupštine Saveza RVI ZDK i Anisa Pračić-Šehić, dijete šehida i nosioca najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Nakon toga, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana, zatim je upriličen defile kroz Maglaj i završnica je bila u kino sali JU Dom kulture “Edhem Mulabdić” gdje je održana Svečana akademija.

Između ostalih, na Svečanoj akademiji prisutnima se obratio i general Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Republike BiH, koji je podsjetio na ratni put jednog od sedam armijskih korpusa, na ono što je bio, na njegovu ulogu i značaj u odbrani BiH, te njenih građana.

“Mladi Zeničko-dobojskog kantona, a prije svega Maglaja trebaju znati da je komanda Trećeg korpusa učinila sve da se ovaj grad odbrani. Treći korpus ima svoje mjesto u historiji Armije i same BiH i na to svi trebaju biti ponosni. Mi, pripadnici Trećeg korpusa, zajedno s ostalim pripadnicima Armije, bili smo prepreka ciljevima agresora, a on je bio da nestane Bosne kao države i da nestane Bošnjaka na ovim prostorima. Naša borba bila je veličanstvena, to su već sada historijske činjenice. Danas smo ovdje da mladima kažemo da šehidi nisu uzalud dali svoje živote. Sanjam da svi pripadnici Armije R BiH imaju odgovarajuće naknade, da zdravstvena zaštita je na visokom nivom, da obilježavamo sve značajne bitke i da nikada više neće biti rata”, istakao je Mahmuljin.

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić kazao je kako svi trebaju biti ujedinjeni i jedinstveni sa željom da  borba za istinom ne prestaje.

“ Koliko god je taj period za sve nas izuzetno težak, Maglaj je izašao kao nepokoren grad koji s ponosom i danas pamti i prenosi priče o herojstvu na naredne generacije, jer ne smijemo nikada zaboraviti herojstvo naših šehida i boraca koji su hrabro stajali na liniji odbrane i štitili svoje porodice. Dokaz da borba za istinu ne prestaje ni danas je presuda Suda BiH po kojoj je Naser Orić, bivši komadant Armije R BiH oslobođen optužbi za ratne zločine. Herojskom borbom pokazao je da na kraju pravda ipak mora biti zadovoljena. Zbog toga, više nego ikada trebamo biti ujedinjeni i jedinstveni, sa željom da ne prestajemo borbu za istinom, da sačuvamo našu mladost u BiH i da im pružimo bolju budućnost”, naglasio je načelnik Mahmutagić.

Program su izuzetnim performansima upotpunili Maid Hamzić i Admir Ahmetbegović, a u muzičkom dijelu nastupile su Ena Blitović i Ajla Gluhić.