• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  27.11.2018

Informativni bilten Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje

 

U prilogu možete pogledati informativni bilten Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje koji se provodi i na području općine Maglaj, kako biste se informisali o projektnim aktivnostima. Download

Katastrofalne poplave, najteže u posljednjih 120 godina, zadesile su Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine. Poplave su obuhvatile četvrtinu teritorija države i pogodile oko million osoba.

Kako bi se ublažile posljedice ove prirodne nepogode, osmišljen je Program za oporavak od poplava - Stambeno zbrinjavanje. Ovaj Program ima za cilj da stambeno zbrine skoro 3,000 osoba čiji domovi su oštećeni ili uništeni u poplavama 2014. godine, te ekonomski osnaži najugroženije porodice.

Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP-om i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima.

Program se implementira u 44 općine/grada: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.