• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.11.2018

Svečano obilježen 25. novembar - Dan državnosti BiH

 

Danas je u općini Maglaj prigodno obilježen 25. Novembar - Dan državnosti BiH. Delegacije su položile cvijeće na spomen obilježja Čakalovac, Novi Šeher, zatim na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja.

U kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ održana je Svečana akademija koja je okupila veliki broj posjetilaca. Prisutnima su se obratili predstavnik UABNOR-a  Radovan Gočinović, predsjedavajuća Općinskog vijeća  Svjetlana Zamboni i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

„Dragi sugrađani, neka naša sutrašnjica bude bolja od današnjice. Duh borbene mladosti, želja za kvalitetnim životom neka bude podstrek i poticaj da čuvamo i očuvamo ovo parče rodne grude, da mu osiguramo da što prije zauzme svoje mjesto u europskoj porodici. Bez zajedništva, bez kolektiviteta nema uspjeha, bez zdravog razuma nema zdrave porodice, a bez zdrave porodice nema zdrave države. Majko Bosno, želimo ti dug vijek i sretan još jedan rođendan“, poručila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni.

„Ubijeđen sam da ćemo sve probleme i teškoće kroz koje prolaze građani i narodi Bosne i Hercegovine nadvladati kao i do sada razvijajući tolerantan i pluralistički duh bosanskohercegovačkog društva. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da ideja Bosne i Hercegovine, njenog zajedništva i ravnopravnosti bude uništena. Moramo graditi pravnu državu u punom kapacitetu što je preduslov prosperiteta bosanskohercegovačkog društva. Sa željom da ustrajemo u izgradnji i jačanju naše domovine, kao zemlje blagostanja, sigurnosti i općeg dobra, zemlje u kojoj se svi osjećaju njenim pripadnicima, a ne nekih drugih država  i porukom da Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve unutarnje i vanjske sile dezintegracije je jedinstvena i cjelovita, kakva će i ostati, svim Bosancima i Hercegovcima srdačno čestitam Dan državnosti“, kazao je Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

Na veoma poseban način o značaju ovog praznika govorila je i profesorica historije Sanela Kotorić. Svečanu akademiju su pjesmama o BiH upotpunili članovi Gradskog mješovitog hora pod rukovodstvom gospođe Hane i gospodina Dinke Čizmića. Dio zabavnog dijela programa bile su i  učenice OŠ“Maglaj“ koje su se predstavile plesom , te učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“ Hariz Sprečo i Almin Hodžić koji su sevdalinkom na svojstven način čestitali praznik BiH.