• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.11.2018

Mirna šetnja povodom 17. novembra- Međunarodnog dana srednjoškolaca

 

Danas je u sklopu aktivnosti povodom obilježavanja 17. novembra- Međunarodnog dana srednjoškolaca bila mirna šetnja kroz Maglaj u organizaciji vijeća učenika Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i Mješovite srednje škole.  Istakli su problem odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, te transparentima pokazali stvarnu situaciju sa željom da iduće godine izjave budu drugačije.

Oni su se zaustavili na platou ispred Općine Maglaj i formirali jedan krug gdje su prolaznici mogli vidjeti natpise poput „ Odlazim, jer želim bolju budućnost“, „Ja sam vojnik. Ja odlazim“, Ja sam doktor. Ja odlazim“ ili „Ostanite, heroji svoje zemlje postanite“.

Admir Ahmetbegović jedan od članova vijeća učenika Mješovite srednje škole kazao je kako ova šetnja želi poslati jednu zrelu i savjesnu poruku: „ Mi potenciramo rješavanje problema odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. Ovom šetnjom želimo poslati poruku svim mladim ljudima da ostaju u svojoj državi, da se više druže, izgrađuju i obrazuju. Nama veoma znači podrška Općine Maglaj, prije svega Općinskog načelnika koji je danas bio sa nama i uputio nam motivirajuće poruke.“

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj Svjetlana Zamboni i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić danas su dali podršku ovim mladim ljudima i uputili im nekoliko riječi.

„Sve svoje resurse usmjerili smo ka tome da mladi ostaju ovdje, kroz otvaranje radnih mjesta, izmjene programa u školama koje vam omogućavaju zapošljavanje nakon srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja. Zatim, tu su stipendije koje dajemo našim mladim ljudima kako bi dobili priliku i pomogli se tim novcima da završe svoje fakultete. To je naš način da pokažemo kako  podržavamo mlade ljude u svom gradu, ali i učinimo sve kako bi oni ostali ovdje“, izjavila je predsjedavajuća Općinskog vijeća.

„Vrijeme je da se neko posveti ovoj državi, da od nje napravi sredinu u kojoj se može normalno živjeti, a ne ići u tuđe zemlje. Trebamo svi biti svjesni da se trebaju dovesti radna mjesta u BiH, da se normalni uvjeti obezbjede, da ova država bude pravna, kao što su i države u EU. Time bi svakako stvorili minimum uslova za ostanak mladih u BiH. Ja vam se zaista zahvaljujem na ovoj kreativnosti i porukama, ali zahvaliti se vama ne znači da smo nešto postigli. Ja bih volio da u svim gradovima se iskažu ovakve parole, da dođu do očiju, ušiju i umova onih koji upravljaju ovom državom i koji kreiraju naše životne uvjete. Koristim priliku da vam čestitam Dan srednjoškolaca i poželim svako dobro“, kazao je Općinski načelnik.