• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.11.2018

Potpisani ugovori sa dva korisnika projekta ekonomskog osnaživanja u okviru Programa za oporavak od poplava

 

Danas su potpisani ugovori sa Senadom Mačković i Dževahidom Huseinbašić korisnicima projekta ekonomskog osnaživanja u okviru Programa za oporavak od poplava. Oni će dobiti plastenike od 100 m2, kompletnu opremu i repromaterijal ( sadnice ), a to sve će pratiti agronomi, stručnjaci, koji će ujedno vršiti obuku i educirati korisnike.

Ekonomsko osnaživanje podrazumjeva pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja koju će dobiti 227 domaćinstava u BiH. Ova domaćinstva također učestvuju i u komponenti Programa koja se tiče stambenog zbrinjavanja, a kroz koju će im biti obezbjeđen siguran smještaj izgradnjom novih ili sanacijom postojećih objekata.

Program za oporavak od poplava-Stambeno zbrinjavanja predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine  ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona EUR, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije ( IOM ), Arbeiter-Samariter-Bund ( ASB ), Hilfswerk International Austria ( HWA ) i partnerskim općinama i gradovima.