• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  31.10.2018

Općinsko vijeće Maglaj jednoglasno usvojilo “Platformu za mir”

 

Općinsko vijeće Maglaj je danas na 21. redovnoj sjednici jednoglasno usvojilo “Platformu za mir”. Pred jednoglasno usvajanje, vijećnice i vijećnici u Općinskom vijeću Maglaj iskazali su punu podršku “Platformi” i njenoj provedbi te istaknuli važnost njene implementacije kroz set mjera koje će ova općina provesti u narednom periodu.

“Zadovoljan sam i sretan što ću danas kao pojedinac i kao član Vijeća glasati za Platformu. Zaista ne vidim civiliziranu osobu koja bi mogla da nađe primjedbu na sadržaj ili bilo koji dio sadržaja “Platforme za mir”. Ono što želim istaći jeste da u tom tekstu ima dosta obaveza koje su pred svima nama kako bi se sve ono što je navedeno i realizovalo, i glas za Platformu nije samo dizanje ruke, već pokazuje i našu spremnost da ozbiljno pristupimo realizaciji naših obaveza”, kazao je prije jednoglasnog usvajanja “Platforme za mir” Hajrudin Fermić, dopredsjedavajući OV Maglaj.

Maglaj je, uz Teočak, Žepče, Petrovo, Doboj-Jug i Vareš, među među prvim općinama u BiH u kojima je “Platforma za mir” usvojena i na Općinskom vijeću. “Platformu za mir” usvojili su i Predstavnički dom te Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zadovoljstvo usvajanjem “Platforme” iskazala je i predsjedavajuća OV Maglaj Svjetlana Zamboni koja je kazala kako vjeruje da će aktivnosti na konkretnoj provedbi dobiti podršku i kroz budžet koji će se uskoro usvajati i da će ova općina nastaviti sa uspješnim radom na izgradnji mira kao što je radila i ranijih godina kroz svoje aktivnosti i saradnju sa projektom “PRO-Budućnost” i susjednim općinama.

“Još uvijek sam pod dojmovima nedavno održanog javnog govorenja čiji je domaćin bio općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i gdje su Amir, Krešo i Janko s nama podijelili svoje priče o svemu što su preživjeli tokom rata. Razmišljala sam koliko smo svi mi spremni lako se posvađati oko nekih sitnica u prometu ili nekih drugih stvari, a kako su njih trojica prevazišli sve što im se u ratu dogodilo i jedni drugima pružili ruku i svima pokazali da je zajednički život moguć”, kazala je Svjetlana Zamboni.

“Platforma za mir” rezultat je intenzivnog i dugotrajnog rada USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS u skoro polovini od 143 lokalne zajednice u BiH i kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne aktivnosti.

U procesu kreiranja Platforme učestvovali su gradonačelnici, načelnici, vjerski službenici, žrtve rata, predstavnici nevladinog sektora (NVO), mladi, radnici u obrazovanju, kulturi i sportu, te ostali predstavnici relevantnih društvenih sfera.

Ovaj strateški dokument šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi.