• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.10.2018

Održana svečana akademija povodom Dana civilnih žrtava rata

 

U sali Općinskog vijeća Maglaj održana je svečana akademija povodom 29. oktobra Dana civilnih žrtava rata. Prisutnima se ispred Udruženja civilnih žrtava rata obratio Jasmin Insanić i istakao: „Danas obilježavamo 25 godina od stradanja civila u proteklom ratu. Današnje obilježavanje budi uspomene na ratna dešavanja, na naše gubitke. Želim da se ovako nešto ne ponovi nikada i nikome, a ova stradanja i jednu generaciju ne smijemo nikada zaboraviti.“

Ispred Općine se obratila savjetnica Općinskog načelnika Eldina Mehinagić i kazala kako o ovakvim datumima treba pričati, te prenositi drugim generacijama. „Ja bih zaista svima nam poželjela da ne zaboravljamo ovakve stvari, da pričamo, da ne zaboravljamo. Ostali smo bez naših najljepših osmijeha i zato trebamo govoriti, te prenositi drugim, mlađim generacijama kako bi se pamtila jedna prekinuta mladost."

Glavni imam Nevres ef. Hodžić prisutnima je naglasio: „ Sve dok je nas ovdje, dok se sjećamo onoga što se desilo i dok dignute glave hodimo ka budućnosti, dok se poštujemo, neće se dopustiti, zlo da nadvlada dobro. Oni koji su izgubili nekoga, imaju pravo i imaju izbor da li će oprostiti ili ne, ali mi ne smijemo zaboraviti.“

Povodom ovog značajnog datuma raspisan je konkurs za literarne radove u konkurenciji osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj. U kategoriji osnovnih škola zapažene rezultate ostvarili su Adna Međić ( prvo mjesto ), Ajla Kruščić ( drugo mjesto ) i Harun Kusur ( treće mjesto ), a u kategoriji srednjih škola najuspješniji su bili Damir Bradarić ( prvo mjesto), Muhamed Subašić ( drugo mjesto ) i Irma Đuhera ( treće mjesto ).

Ovom prilikom Udruženje civilnih žrtava rata dodijelilo je nekoliko zahvalnica onima koji su im dali doprinos u radu i to: Merhamet Maglaj, Društvo pedagoga fizičke kulture, muzička grupa Albatrosi, pekara Non-stop i Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja. Ove godine plaketu su dodijelili RTV Maglaj za nesebičnu podršku.

U muzičkom dijelu programa nastupili su dječaci i djevojčice iz grupe Albatrosi pod vodstvom Envera Softića, koji su oduševili sve prisutne.