• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.10.2018

Općinski načelnik sa saradnicima učestvovao na Okruglom stolu „Dijeljenje iskustava i transfer znanja predstavnika lokalnih samouprava Češke Republike i BiH“

 

U Sarajevu je 17. i 18. oktobra održan Okrugli sto povodom završetka projekta Češke Razvojne agencije i organizacije People in Need „Dijeljenje iskustava i transfer znanja predstavnika lokalnih samouprava Češke Republike i BiH“.

U radu Okruglog stola aktivno učešće uzeli su Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić sa saradnicima. Oni su tom prilikom izvršili prezentaciju projekta „Rekonstrukcija i izgradnja sistema centralnog grijanja u Maglaju- priprema tehničkog koncepta projekta, finansijske konstrukcije i projektne aplikacije“, a sve u cilju jačanja kapaciteta i pozicije Općine Maglaj za apliciranje i implementaciju projekta izgradnje sistema centralnog grijanja.

Pored Općine Maglaj u projekat su uključeni Grad Livno i Mrkonjić Grad. Tokom implementacije projekta predstavnici Maglaja, Livna i Mrkonjić Grada su u komunikaciji sa predstavnicima općina i eksperata iz Češke Republike, te su imali priliku upoznati se sa velikim brojem tehničkih i organizacijskih znanja, konkretnih tehničko-tehnoloških modela, dizajna, EU standarda i zakonodavstva na primjerima postrojenja za tretman otpadnih voda, sistema grijanja, deponija otpada i sveukupne, dobre prakse funkcioniranja, organizacije i izgrađenih sistema uprave ove visoko razvijene zemlje.

Sveukupni benefiti ovog projekta će na izvanredan način pomoći daljem razvoju aktuelnih projekata i sveukupnog razvoja Općine Maglaj, te će biti ukomponovani u nove ideje i novi kvalitet budućih projektnih aplikacija.