• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.10.2018

Simbolično obilježen Dan bijelog štapa

 

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić ugostio je pripadnike RVI iz kategorije slijepih lica i predstavnike Udruženja slabovidnih/slijepih lica koje pokriva četiri općine Tešanj, Usora, Doboj Jug i Maglaj. Razgovarali su o situaciji u kojoj se nalaze, o problemima i mogućnostima, te budućoj saradnji.

Edvin Lokmić, Sakib Smajlović i Rasim Hrnjičić zahvalili su se Općinskom načelniku na dosadašnjoj saradnji, podršci koja  je uvijek bila iskrena, te rezultirala pozitivnim rješenjem.

Predstavnik Udruženja slabovidnih/slijepih lica Nihad Mujaković također se zahvalio na pozivu i istakao: „Ovo je prvi put da smo na ovakav način u Općini Maglaj. Zaista vam hvala na gostoprimstvu. Ovo je vrhunac i jedno pozitivno iskustvo. Za mene ovo predstavlja poseban dan i hvala što ste nam pružili saradnju.“

 

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. oktobra još od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Od tada ovo pomagalo simbolizuje samostalnost i nezavisnost slijepih osoba.