• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.10.2018

Završen 13. Internacionalni festival folklora „Kolo na bosanskom ćilimu“ Maglaj

 

U okviru raznovrsnih sadržaja 47. kulturno-zabavne manifestacije "Studentsko ljeto", a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj održan je 13. Internacionalni festival folklora „Kolo na bosanskom ćilimu“ u Sportskoj dvorani u Maglaju na kojem je učešće uzelo 14 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Austrije, Srbije i Hrvatske.

Prije otvaranja festivala, uslijedio je svečani defile učesnika ulicama Maglaja, nakon čega je počeo program u Sportskoj dvorani. Na samom početku prisutnima se obratio Atif Spahić predsjednik Gradskog folklornog ansambla Maglaj i poželio dobrodošlicu posjetiocima.

Internacionalni festival folklora „Kolo na bosanskom ćilimu“ otvorio je Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i istakao:

 „Dozvolite mi da posebne pozdrave uputim svim učesnicima i kulturno-umjetničkim društvima na večerašnjoj smotri folklora. Želim da se u Maglaju osjećaju prelijepo, da se ponovo vrate ovdje, što bi nam bilo najbolje priznanje da smo dobri domaćini. Slijedi nam jedno lijepo druženje i uživanje u različitim igrama. Ja se ovim putem moram iskreno zahvaliti Gradskom folklornom ansamblu Maglaj i rukovodstvu na čelu sa Atfom Spahićem koji ponosno nose ime Maglaja širom i izvan Bosne i Hercegovine. Želim vam svima da se lijepo i ugodno osjećate ovdje na 13. Internacionalnom festivalu folklora „Kolo na bosanskom ćilimu“ koji zvanično proglašavam otvorenim“.

 

Posjetioci su uživali u bogatstvu tradicionalnih igara, raskošnim i raznovrsnim nošnjama kulturno-umjetničkih društava KUD „Mahala“ Sanski Most, KUD „Gajret“ Sarajevo, KUD „Bijelo Polje“, KUD „Brčansko kolo“ Brčko, KUD „Neretva“ Jablanica, KUD „Blagaj“Mostar, KUD „Rodna gruda“ Dugo selo, KUD „Kulin Ban“ Grac, KUD „Krivaja“ Zavidovići, KUD „GFA“ Bugojno, KUD „Azra“ Rašljani, KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac“, KUD „Borac“Travnik i naravno našeg Gradskog folklornog ansambla „Maglaj“.