• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.09.2018

Otvorena manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“

 

U općini Maglaj se 21. septembra svake godine tradicionalno otvara manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“ u okviru koje se različitim sadržajima čuva spomen na sva dešavanja u Maglaju u periodu od 1992.-1995. godine. U okviru ove manifestacije naša općina se prisjeća svih onih koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani Maglaja.

Povodom obilježavanja ove manifestacije jutros je delegacija položila cvijeće na spomen obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću i na šehidsko mezarje Podborik. Nakon toga održan je prigodan program na platou ispred JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“.

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić proglasio je manifestaciju otvorenom i pozvao sve građane općine Maglaj da svojim prisustvom daju podršku svim ostalim aktivnostima koje će se održati u sklopu „Septembarskih dana otpora 92-95“.

U ime Jedinstvene organizacije boraca obratio se Edin Salatović i istakao da svi koji su se tada zadesili u Maglaju su bili heroji, svako na svoj način.

Ovaj važan datum su na simboličan način podržali mališani iz JU Dječiji vrtić Maglaj, vrtića Maglajska mala raja i vrtića Dječiji osmijeh, te Aladin Bašić u ime Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i Mirza Karabegović u ime Mješovite srednje škole.

Nakon programa, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na spomen obilježje civilnim žrtvama rata.

U čast obilježavanja ovog značajnog datuma, održan je i biciklistički defile ulicama Maglaja pod rukovodstvom Društva pedagoga fizičke kulture.