• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.09.2018

Svečano obilježen Dan općine Maglaj

 

Program obilježavanja Dana općine Maglaj počeo je  polaganjem cvijeća na spomen obilježje prvom šehidu općine Maglaj, Trg Alije Izetbegovića, šehidsko mezarju Podborik, spomen obilježje na Čakalovcu, spomen obilježje u Novom Šeheru, te spomen obilježje Civilnim žrtvama rata. Nakon toga, pred Svečanu akademiju koja je održana u kino sali JU Dom kulture "Edhem Mulabdić" položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja.

Na Svečanoj akademiji dodijeljena su najviša općinska priznanja. Prisutnima su se obratili predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

Načelnik Mahmutagić čestitao je 610. rođendan Maglaja i istakao  kako nijedna razlika, bila ona političko ubjeđenje, vjerska pripadnost, generacijska različitost, kulturološka opredjeljenja i svaka druga razlika ne smije biti kamen spoticanja, već mora biti snaga zajedništva i vodilja ka boljem sutra. Također, analizirao je do sada urađeno, te najavio neke nove infrastrukturne projekte.

"Sanirali i uredili smo značajan dio putnih komunikacija, čak pet mostova, četiri kvalitetna betonska mosta u jednoj godini su izuzetan rezultat. Radilo se i radi se na rekonstrukciji i izgradnji vodovodnih i kanalizacionih mreža. Rekonstrukcijom ulične rasvjete koju smo realizovali zajedno sa UNDP-om dobili smo najljepše osvijetljen grad, a uskoro ćemo završiti i osvjetljenje Pionirske ulice i rejona oko autobuske stanice kao i Zagrađa, Voljevca i Varoši. Do kraja sezone ćemo uraditi još mnogo posla na infrastrukturi u skoro svim mjesnim zajednicama. Tako ćemo raditi na izgradnji ulične rasvjete i u Kosovi, Misurićima, Ulišnjaku, Domislici, Kopicama, Puljačama i još nekim lokacijama. Kada je u pitanju putna infrastruktura mogu već nagovjestiti značajnije aktivnosti na području Gračinog Brijega, Straišta, Jablanice, Bijele ploče, Jelovca i Misurića, Novog Šehera gdje će biti izgrađen i sportski poligon i još nekih lokacija. Naravno nastavit ćemo i sa sanacijom šteta od poplava", kazao je načelnik Mahmutagić.

Ove godine prvi Grb Maglaja dobio je posthumno Džemil Omerović, a priznanje je preuzela njegova kćerka Jasminka Šehić. Drugi Grb Maglaja je dobila Čabrina kafana, dok je Plaketu Maglaja dobila dr. Azra Mrehić, primarijus spec.pedijatrije koja se vrlo emotivnim govorom zahvalila onima koji su predložili baš nju za ovo značajno priznanje. Zahvalnicu Maglaja dobio je Kajak kanu klub Maglaj, a ovogodišnju Maglajsku lentu dobio je Faruk Zupčević, kome će zbog opravdanog odsustva, nagrada biti naknadno uručena.

Prisutni su imali priliku uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu koji su upotpunili Gradski mješoviti hor Maglaj i harmonikaški ansambl iz Zenice. Prikazan je i kratki dokumentarac povodom 610 godina Maglaja, a na samom kraju Admir Ahmetbegović i Maid Hamzić su performansom predstavili maglajsku bogatu historiju.