• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.08.2012

Za 60-tak nezaposlenih privremeni radni angažman

Predstavnici Fonda otvoreno društvo BiH, općine Maglaj i Komunalnog javnog društva Maglaj, danas su potpisali ugovor o realizaciji radno-intenzivnog projekta, čija je osnovna svrha da u reltivno kratkom vremenu omogućiti privremeno angažovanje i stvaranje dohotka za osobe sa evidencije Biroa za zapošljavanje, koje su najviše izložene negativnim uticajima ekonomske krize. Planirano je da projektom budu obuhvaćeni slijedeći radovi: čišćenje vodotokova i rijeke Bosne, uređenje zelenih površina, uređenje dječijih igrališta u gradu, nabavka i postavljanje novog, kao i popravka starog gradskog mobilijara, formiranje prostora za novi park, košenje trave i sadnja drveća.
Kroz ovaj projekat će biti ostvareno 12.352 radna sata kroz povremeno radno angažovanje osoba sa evidencije Biroa rada, čime će 51.383 KM biti upotrebljeno za privremeno angažovanje radne snage. Planirano je da se projekat realizuje u periodu od dva mjeseca.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 128.887,00 KM od čega je 99.143,85 KM obezbjedio Fond otvoreno društvo BiH, dok je Općina Maglaj obezbjedila 29.743,15 KM.
Projekat u općini Maglaj se finansira iz sredstava Fonda za hitne namjene Fonda otvoreno društvo, koji je osnovao George Soros, sa namjerom da podrži projekte u državama južne i srednje Evrope, koji treba da pomognu onim kategorijama stanovništva koji su najviše pogođene ekonomskom i financijskom krizom.
Općina Maglaj u projektu učestvuju uz još 19 bh lokalnih zajednica, među kojima su i Žepče, Novi Grad, Srebrenik, Novi Travnik, Prijedor i dr...
Realizacija projekta počinje već u ponedjeljak, 06.augusta 2012.godine, a biće angažovano 60-tak nezaposlenih sa evidencije lokalnog Biroa za zapošljavanje.