• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.08.2018

Nove aktivnosti u okviru projekta "Čista rijeka Bosna"

 

Općina Maglaj u saradnji sa organizacijom za razvoj turizma regije Doboj – ROTOR, nastavlja aktivnosti u okviru projekta “ Čista rijeka Bosna ”, finansiranog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Nakon promotivnih akcija čišćenja koje su održane tokom eko kampanje u gradovima/ opštinama/općinama sliva rijeke, nedavno je postavljen set eko-turističkih bilborda uz magistralnu saobraćajnicu. Time se omogućava eko-turistička promocija područja u slivu, kako za domaće stanovništvo, tako i za veliki broj tranzitnih turista koji proputuju kroz područje tokom godine.

Pored toga, u funkciji prijavljivanja i uklanjanja novih divljih deponija su web stranica cista-rijeka-bosna.org  i aplikacija za mobilne telefone CRB, koja možete preuzeti na sljedećem linku: Download .

Instrukciju o prijavljivanju novih deponija putem aplikacije, možete pogledati   OVDJE.

Aplikacija, pored predstavljanja partnera u projektu, edukativnog eko kviza za djecu školske dobi i igrice na temu čišćenja rijeke, podržava i mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta otpada na području sliva. Tako, stanovnici mogu na licu mjesta putem GPRS-a označiti divlju deponiju uz rijeku Bosnu, dati njenu fotografiju i opis, a prijava dolazi na određenu e-mail adresu u gradskoj administraciji. Nakon prijave i odobravanja lokacije od strane administratora, stanovnici na aplikaciji mogu pratiti status divlje deponije i njenog uklanjanja.

Web stranica, aplikacija kao i ostale aktivnosti projekta “ Čista rijeka Bosna ” u saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica, udruženja i stanovništvom, služe postizanju čistije prirode i naseljenih mjesta u slivu.