• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.08.2018

Općina Maglaj snažno opredijeljena za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja

 

Općina Maglaj pristupila je procesu certifikacije za Općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification) i tim povodom su članovi evaluacione komisije Goran Dodig i Žana Mrkonjić posjetili Maglaj, te razgovarali sa Općinskim načelnikom Mirsadom Mahmutagićem.

Primarni cilj posjete je utvrđivanje napretka Općine u prikupljanju dokumentacije, te savjetodavna pomoć.

Također, obišli su Službu za privredu, financije/finansije i razvoj poduzetništva, Službu za urbanizam, geodetske i imovinsko-pravne poslove, te obavili uvid u način rada Šalter sale. Prezentirane su im privredne i investicione mogućnosti koje nudi Općina Maglaj.

Članovi evaluacione komisije istakli su kako je Maglaj na dobrom putu za usvajanje standarda i kriterija BFC-a, te da su pozitivno iznenađeni već urađenim koracima, a koji se odnose na rad Općinske administracije.

Načelnik Mahmutagić iskazao je spremnost Općine Maglaj da uloži maksimalne napore koji vode ka unapređenju poslovnog okruženja.

„Istakao bih zadovoljstvo zbog međusobne saradnje. Sve smjernice koje nam date pokušat ćemo primijeniti u što kraćem vremenskom periodu, jer želimo biti na usluzi našim građanima i potencijalnim investitorima. Veoma ozbiljno shvatamo ovaj proces i želimo dobiti potvrdu da je ova lokalna zajednica opredijeljena za ekonomski razvoj i poboljšanje ambijenta za život i rad svih njenih građana“, kazao je Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH, a namijenjen je općinama i gradovima koji su strateški opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude budućim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Ovaj program pruža općinama jasne smjernice o tome kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi treba da ispune niz kriterija i podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.