• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.07.2018

Studentsko ljeto 2018

Općina Maglaj ove godine organizuje  47. internacionalnu kulturnu manifestaciju „Studentsko ljeto 2018“, koja je 08.06.2018. godine počelasvečanim otvaranjem sa  okupljanjem najmlađih Maglajlija obučenih u likove svojih najomiljenijih junaka, nakon čega slijedi još niz različitih sadržaja iz oblasti kulture. Manifestacija, koja će trajati tri mjeseca i biće okončana festivalskim večerima 31.08. i 01.09.2018. godine uz prethodno veče najmlađih organizacjom „Malog ljeta“

„Studentsko ljeto“ je festival koji je prvi put održan 1964. godine, a prema ideji tadašnjih maglajskih studenata i ostale omladine, koji su odlučili da do tada maglajska ljeta pretvore u festivale: sunca, sporta, ljubavi i pjesme. Susreti tadašnjih pjevača amatera iz Tešnja, Doboja i Maglaja preporodili su grad i zahvaljujući mladalačkom entuzijazmu, studenti iz cijele tadašnje Jugoslavije dolazili su godinama u Maglaj i tu počinjali svoje prve muzičke korake. Na istoj pozornici ukrštavala su se vremena, ljudi i događaji. Mnogi učesnici „Studentskog ljeta“ danas su veliki muzički stvaraoci sa zapaženom karijerom, kao što su: Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić, Džulijano, Asim Brkan, Omer Livnjak, Hasiba Agić, Goran Gerin, Šerif Konjević, Alma Čardžić, Dobrivoje Topalović, Daniel, Slađana Milošević i drugi.

Tradicija se zadržala do danas, sa prekidima tokom ratnog perioda, a i tada su u opkoljenom Sarajevu Maglajlije u znak ovog festivala organizovali skromno „Studentsko ljeto“ sa željom i nadom da se nastavi i da opstane. Vrijednost manifestacija se iz godine u godinu održava, prenosi sa generacije na generaciju, a učesnici iz različitih krajeva svijeta festivalske večeri nesebično upotpunjuju i vraćaju se Maglaju.

Manifestacija je prilika da se svim zainteresovanim, mladim i neafirmisanim pjevačima u konkurenciji narodne i zabavne muzike, od 16 – 30 godina starosti, pruži prilika da pored druženja i prijateljstava koje će steći boravkom u našem gradu, se prijave za učešće na Festivalu ”Studentsko ljeto 2018”, koje će se održati 31.08.2018. godine – Veče zabavne muzike i 01.09.2018. godine – Veče narodne muzike u Maglaju a kao gosti nastupit će grupa „Zabranjeno pušenje“ i legenda narodne muzike  Halid Bešlić.

Organizacioni odbor Manifestacije „Studentsko ljeto 2018“ je objavio Javni poziv mladim i neafirmisanim pjevačima za prijavu za učešće  na Festivalu ”Studentsko ljeto 2018” Maglaj koji se može nači na web stranici Općine Maglaj i FB stranici „Festival Studentsko ljeto“ Rok za prijavu za učešće na Festivalu je 15. august 2018. godine.

Prijave se mogu slati na e-mail: studentsko.ljeto@maglaj.ba ili na adresu Općina Maglaj - Organizacioni odbor Manifestacije „Studentsko ljeto 2018“ , Viteška 4, 72450  Maglaj.