• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  05.07.2018

Potpisani ugovori za samozapošljavanje boračke populacije

 

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori između Ministarstva za boračka pitanja ZDK i uspješnih kandidata po raspisanom Javnom pozivu za Program poticaja samozapošljavanja pripadnika braniteljske populacije, za koji je iz Budžeta za 2018. godinu izdvojeno 1,2 miliona KM. Danas su potpisani ugovori sa 120 korisnika sa područja općina Breza, Kakanj, Maglaj, Olovo, Vareš, Visoko, Zavidovići, Zenica i Žepče.

Sa područja općine Maglaj 16 korisnika, pripadnika braniteljske populacije je potpisalo ugovor za pokretanje biznisa.

Program zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije pokrenut je još 2015. godine, prvo u poljoprivredi, a nakon toga, naredne godine proširio na sve privredne djelatnosti.

"Za pokretanje privatnog biznisa ove godine izdvojeno je 7.000 KM po korisniku, a sredstva će biti plasirana preko lokalnih zajednica", istakao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Premijer Miralem Galijašević zaželio je korisnicima puno uspjeha u privatnom biznisu, istakavši kako je Zeničko-dobojski kanton kičma privrede BiH, zahvaljujući poslovnom ambijentu koji je u značajnoj mjeri i rezultat rada i mjera Vlade ZDK.

"Ponosni smo na firme kao što su giganti ArcelorMittal Zenica, Mann+Hummel Tešanj, Natron-Hayat Maglaj, Prevent Visoko, Tvornica cementa Kakanj, AS Jelah, HIFA Tešanj, Alma Ras Olovo i mnoge druge. To govori da imamo povoljan ambijent koji treba iskoristiti. Pokušavamo da napravimo društvo jednakih šansi u kojem će svi imati jednaku mogućnost da pristupe kapitalu, dakle i ovakvim poticajima iz budžeta, te pokušaju da naprave neku novu vrijednost", kazao je premijer Galijašević.