• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.06.2018

Održan radni sastanak vezan za projekat „Program za oporavak od poplava“

 

Danas je u prostorijama Općine Maglaj održan radni sastanak u vezi projekta „Oporavak od poplava“ na kojem su razgovarali o narednim koracima, te pripremi materijala koji će biti prezentirani na konferenciji UNDP-a.

Ovaj projekat ima dvije komponente, prva je izgradnja i sanacija stambenih jedinica za socijalno i ekonomski ugrožene osobe, čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine, a druga ekonomsko osnaživanje  domaćinstava kroz pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pokretanja malih biznisa i zapošljavanje u privatnom sektoru. I ovo vrijedi za one korisnike koji se nalaze na finalnoj listi.

U sklopu druge komponente koja se odnosi na ekonomsko osnaživanje, Komisija je obišla sve korisnike i oni su imali mogućnost da izaberu jednu od oblasti koju žele.

Haris Ćatić, predstavnik UNDP-a na sastanku je sumirao sve do sada obavljeno u sklopu projekta i u toku je priprema rang liste koja će prikazati domaćinstva ili članove istog kojoj oblasti u konačnici su pripali. U periodu od mjesec dana finalizirat će se lista.

Vrijednost Programa je 15 miliona EUR, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i Vladom Republike Srpske. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim opštinama i gradovima.