• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.05.2018

Održana Javna tribina u Maglaju

U prisustvu velikog broja građana, održana je Javna tribina čiji su gosti bili uvaženi akademik prof. dr. Kemal Hanjalić, uvaženi prof. dr. Asif Šabanović i van. prof.dr. Muhamed Hadžiabdić. Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić predstavio je goste i istakao: "Ovdje smo da ohrabrimo mlade ljude, da ostanu u Bosni i Hercegovini, da se bave istraživačkim radom, da ne posustaju u svojim ciljevima, te da daju svoj doprinos u izgradnji kvalitetnije budućnosti. "

Razgovarajući o perspektivi BiH za razvoj i ulazak u EU iz ugla akademske BH dijaspore, akademik Hanjalić ističe da je važno naglasiti izuzetno velik potencijal ove države.

"U BiH ima zaista mnogo potencijala, posebno u mladim ljudima, ali ti potencijali nisu dovoljno iskorišteni."

Kada je u pitanju reforma BH društva kao preduslov za privlačenje stranih investitora, uvaženi prof.dr. Asif Šabanović ističe da problem BiH između ostalog se nalazi u maloj potražnji za patentima.

"Upoređivanje nas i ono što je u svijetu je rezultat manje patenata. Istina je današnji univerziteti proizvode njih malo, ali činjenica je da i potražnja za istim u BiH je izuzetno mala."

Što se tiče načina uspostavljanja reforme obrazovnog i kvalitetnog sistema van. prof. dr. Muhamed Hadžiabdić naglašava da godinama se ne kreiraju nove ideje, već se iz godine u godinu provlače isti nastavni planovi i programi.


"Nema promjene niti reforme obrazovnog sistema dok ne shvatimo šta želimo i šta hoćemo uopće sa idejama. Moramo početi sami od sebe, od lokalne zajednice i od toga šta hoće društvo. Dakle promjena je u nama samim, samo je trebamo prepoznati", kazao je Hadžiabdić.



Prisutni su imali priliku razmijeniti stavove po pitanju predstavljenih tema, ali i postaviti pitanja na koja su željeli odgovor od cjenjenih i eminentnih stručnjaka.