• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.04.2018

Svečano obilježen Dan Armije R BiH i Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu

 

 

Povodom 16. aprila Dana oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu, delegacija je položila cvijeće na spomen obilježje u Čakalovcu i Novom Šeheru, te na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja.

 

Svečanom akademijom u sali Općinskog vijeća obilježena su dva značajna datuma Dan Armije R BiH i Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu.

 

Ispred boračkih udruženja prisutnima se obratila Fatima Mahmutagić i istakla koliko je važno dostojanstveno obilježavati ove značajne datume, te pozvala mlade da ne zaboravljaju historiju svoje zemlje i grada, kao ni ljude koji su dali sve da bi svako od njih slobodno krojio budućnost.

 

Azur Smajić predstavnik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata općine Maglaj naglasio je kako kroz Maglaj je u čitavoj njegovoj historiji prošlo mnogo drugih i drugačiji, snažnijih i slabijih, da bi ovaj grad bez duboke vjere u suživot i toleranciju, bez hrabrog odupiranja agresivnim idejama potlačivanja, odavno već bio izbrisan.

 

Svojim prisustvom akademiju je uveličala bivša predsjednica Skupštine Opštine Maglaj i Ratnog predsjedništva općine Maglaj, doktor nauka Aida Smajić te istakla: „I onda, kao i danas mnogi koji ne poznaju prilike, bolje reći neprilike koje su prethodile agresiji na Bosnu i Hercegovinu skloni su iznositi vlastite ocjene, falsifikovati događaje, prilagođavati sebi ono što im odgovara. Kako ne pomenuti herojstvo i antifašistički duh tadašnjih mladića i djevojaka 1945. godina, herojstvo i vanljudske napore mladih, golorukih i nenaoružanih Bosanaca 90- tih godina. Oni su imali isti zadatak, a jedan cilj – suprotstaviti se agresoru, sačuvati gole živote, ognjišta i državu od onih koji su tada mislili da Bosna i Hercegovina nije država i da ne treba da postoji.“

 

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić naglasio je da domovina predstavlja više od geografskog pojma, te da o tome svjedoče svi oni koji su bili na linijama odbrane našeg grada i proljetni cvjetovi položeni na mezare najboljih bosanskih sinova i kćer.

 

„ Časno je biti pripadnik Armije koja nije činila zločine, koja nije vršila agresiju, čiji jedini cilj bijaše odbrana i očuvanje domovine. Mnogo Maglajki i Maglajlija danas živi van granica Bosne i Hercegovine. Doprinose svojm porodicama najbolje što mogu. Pozivam ih i kao Općinski načelnk i kao čovjek, njihov sugrađanin da se aktivno uključe u društvene procese u svojoj zemlji, da učestvuju u razvoju svog grada, da nam dolaze da razgovaramo i zajedno stvaramo bolje sutra“ , kazao je načelnik Mahmutagić.

 

Dodijeljene su i nagrade za literarni konkurs koji je raspisala JU Opća biblioteka pod pokroviteljstvom Općine Maglaj, a povodom obilježavanja ova dva značajna datuma. Obzirom da je pristigao veliki broj radova, dodijeljene su dvije prve i druge nagrade. Druga mjesta osvojile su Selma Terzimehić učenica I razreda MSŠ i Amila Bašić učenica IV razred Gimnazije „Edhem Mulabdić“. Prva mjesta pripala su učenicama Edini Spahić iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i Elmi Mešić iz MSŠ.

 

Također, dodijeljene su nagrade i pehari takmičarima u sportskom streljaštvu u kategoriji osnovnih i srednjih škola koje je organiziralo Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata općine Maglaj i Sportski streljaški klub u saradnji sa osnovnim i srednjim školama.

 

Svečanu akademiju na poseban način upotpunio je Gradski mješoviti hor pod rukovodstvom Hane i Dinka Čizmića, te glumaci amateri Admir Ahmetbegović i Maid Hamzić koji su vlastitim tekstom predstavili dva različita perioda.