• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2018

Otvoren 5. IT Challenge u Maglaju

 

U Maglaju je svečano otvoren 5. po redu IT Challenge - najveća smotra mladih informatičara u Bosni i Hercegovini. Gimnazija "Edhem Mulabdić" Maglaj ovo takmičenje organizuje povodom Dana škole, a ove godine slavi svoju 59. godišnjicu postojanja. Takmičenje je otvorio Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj, koja je ovaj projekat uvrstila u Strategiju razvoja općine Maglaj.

 

U Maglaj je blizu 150 srednjoškolaca, mentora i profesora iz oba bh. entiteta, a pored njih i  učenici Besiktas Anadolu lisesi škole iz Istanbula. Organizatori su uspješno proveli niz edukativnih i zabavnih sadržaja, gdje se posebno ističu predavanja eminentnih stručnjaka iz IT oblasti održana u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić.

 

Od jutarnjih sati počeo je takmičarski dio programa, a za tri najbolje ekipe osigurane su vrijedne nagrade.



IT Challenge je projekat koji već petu godinu zaredom okuplja mlade informatičare iz cijele BiH, koji su tu prvenstveno zbog druženja, ali i edukacije i povećanja spoznaje o važnosti i značaju koje danas pružaju informacijske tehnologije u svim sferama društva. Organizuje ga Gimnazija "Edhem Mulabdić" Maglaj uz podršku Općine Maglaj i mnogih drugih sponzora. Idejni tvorac ovog projekta je Saša Stanić, profesor maglajske Gimnazije.