• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.03.2018

Održana Svečana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite FBiH u Sarajevu je održana svečana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite.
 
Bila je to prilika da zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama budu dodijeljena priznanja i nagrade civilne zaštite - Plaketa civilne zaštite, Zlatna značka civilne zaštite, Pismena pohvala i Pismena zahvalnica.
 
Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je čestitala dobitnicima priznanja, istaknuvši da su „njihova predanost, rad, umijeće, poduzetnost i hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja života i zdravlja ljudi na različite načine doprinosili jačanju zaštite i spašavanja u Federaciji BiH, promovirali svjesnost, vrijednost i ugled civilne zaštite u državi i regiji“.
 
Po njenim riječima, svrha Svjetskog dana civilne zaštite jeste promicanje javne svjesnosti o civilnoj odbrani, civilnoj zaštiti i upravljanju u hitnim slučajevima kako bi građani i civilno stanovništvo bili pripremljeni za zaštitu u slučajevima nesreće, te na taj način smanjen rizik od katastrofe.
 
Dodala je da je unutardržavna saradnja između struktura federalne, kantonalnih i općinskih organizacija civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi, kao i različitih službi za spašavanje ključna za uredno i pravovremeno provođenje zaštite i spašavanja.
 
"Država, odnosno Federacija BiH ima obavezu da se brine i o imovini, posebno o ljudima, i da preventivno djeluje, odnosno da stalno budu analizirani faktori rizika, da se izbjegne sve ono što unaprijed može biti predviđeno, da se ne čeka katastrofa" - navela je Milićević.
 
Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i direktor FUZC Fahrudin Solak je izrazio nadu da će u ovoj godini biti mnogo manje intervencija.
 
Podsjetio je na samo neke od aktivnosti pripadnika FUCZ u protekloj godini, među kojima su gašenje požara na planini Čvrsnici, zajedno s pripadnicima Oružanih snaga BiH kojima se ovom prilikom zahvalio. Naveo je i potragu za utopljenim mladićima u Miljacki i Bosni koja je, kako je kazao, bila najveća takvog obima u BiH, a i u regiji.   
     
Ovo ukazuje na to da možemo raditi svi zajedno, bez obzira iz kojeg entiteta, općine, kantona, da prije svega imamo isti cilj. Nadam se da ćemo, ako se za to ukaže potreba, opet raditi slične stvari – kazao je Solak i najavio da su u ovoj godini planirali i učešće u međunarodnim vježbama gdje će predstavljati BiH, a jedna od njih je i NATO vježba koja će biti održana u Beogradu.