• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.02.2018

Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Program obilježavanja 1. marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine počeo je polaganjem cvijeća na spomen ploču prvom šehidu općine Maglaj Rifatu Abidoviću, partizansko groblje Čakalovac, šehidsko mezarje Podborik, spomen obilježje u Novom Šeheru, te na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja. Nakon toga upriličena je Svečana akademija u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ gdje su se obratili ispred boračkih udruženja Semiz Nalić , predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj Svjetlana Zamboni i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni istakla je da hrabrost i snaga volje iskazana na referendumu, još jednom je dokazana kroz herojsku odlučnost i borbu da se sačuva bosanski integritet i suverenitet u međunarodno priznatim granicama.

„Neka nas današnji dan podsjeti na sve utemeljitelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine, kao i branitelje njene ustrajnosti. Borimo se da budućnost narednih generacija bude sigurnija, jača i zdravija. Ne dozvolimo da izgube kompas i volju za opstankom u Bosni i Hercegovini“ kazala je predsjedavajuća.

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić naglasio je kako je obaveza svih nas da i dalje dajemo puni doprinos očuvanju, izgradnji i jačanju Bosne i Hercegovine, ponosni na bogatstvo naših različitosti, na naše zajedništvo i multikulturalnost.

„Ovaj izuzetno važan dan u novijoj historiji naše zemlje zlatnim slovima je upisan u njenu hiljadugodišnju historiju. To je dan kada je većina građana BiH izašla na referendum i izjasnila se za samostalnu i suverenu BiH. Time je započeo historijski hod po mukama BiH kao suverene i samostalne države, zasnovane u najtežim ratnim okolnostima i na nesalomljivoj i jasno izraženoj volji njenih građana i naroda da, kao svoji na svome, žive zajedno sa svima onima koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Svim Bosancima i Hercegovcima, ali i svim građanima i ljudima dobre volje u zemlji i širom svijeta, onima koji vole Bosnu i Hercegovinu, sretan 1. mart, Dan nezavisnosti“ , istakao je načelnik Mahmutagić.

Program su upotpunili članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj pod rukovodstvom Hane i Dinka Čizmića i Almir Delić koji su svojim najljepšim pjesmama o Bosni i Hercegovini čestitali predstojeći praznik.