• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.02.2018

Apel građanima općine Maglaj za uklanjanje snijega

 

Pristigle snježne padavine otežale su situaciju u pogledu prohodnosti javnih površina na području općine Maglaj. Na osnovu ukazane potrebe, s ciljem zaštite stanovništva, odvijanja sigurnog pješačkog i drugog kretanja, upućuje se APEL svim građanima općine Maglaj, javnim ustanovama, preduzećima, te ostalim pravnim subjektima i fizičkim licima da vrše čišćenje i uklanjanje snijega i leda sa površina oko svojih objekata, kao i prilaznih puteva koji povezuju javne površine i objekte kojima upravljaju ili ih koriste. Snijeg koji se uklanja mora se sakupljati u gomile duž ivice trotoara ili na ivice kolovoza, a s tim u vezi se mora voditi računa o odvijanju saobraćaja i kretanje građana koje se ne smije remetiti.

U toku je redovno zimsko održavanje u gradu i mjesnim zajednicama, a vrše se i intervencije na zahtjev građana.

Štab Zimske službe Federacije BiH je proglasio zimske uslove vožnje pa u skladu s tim, zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prijevojima do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Ekipe putne operative su na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.