• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.06.2012

OGLAS na upražnjene pozicije u reguliranim tijelima općine Maglaj

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
ZENIČKO – DOBOJSKI KANTON
OPĆINA MAGLAJ
OPĆINSKI NAČELNIK

Broj:01-49- 1198/12
Datum: 19.06.2012.godine

Na osnovu člana 8 Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine (SL.novine Federacije BiH“ , broj 12/03), i člana 8 Odluke o utvrđivanju Standarda i kriterija za imenovanja na upražnjene pozicije u reguliranim tijelima općine Maglaj ( „ Sl.novine općine Maglaj “ , broj 8/04) ,Općinski načelnik objavljuje

O G L A S
na upražnjene pozicije
u reguliranim tijelima općine Maglaj


1. Upravni odbor
JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD Maglaj
1 član upravnog odbora , upražnjena pozicija iz reda osnivača
JP VETERINARSKA STANICA Maglaj
1 član upravnog odbora , upražnjena pozicija iz reda zaposlenika,
2 člana, upražnjena pozicija iz reda ostalih
2. Nadzorni odbor
KOMUNALNO JAVNO DRUŠTVO Maglaj
1 član nadzornog odbora , upražnjena pozicija iz reda zaposlenika,
2 člana, upražnjena pozicija iz reda ostalih

Predsjednik upravnog odbora preduzeća – ustanove bira se iz reda osnivača.

Ukoliko se na ovaj oglas ne prijavi dovoljan broj kandidata iz reda zaposlenih u ustanovi ili se prijave na oglas a ne ispunjavaju uslove , izbor i imenovanje i tih članova upravnog odbora će se izvršiti kao i izbor i imenovanje ostalih članova upravnog odbora.

Opis pozicije :

Predsjednik upravnog odbora Javne ustanove rukovodi sjednicama upravnog odbora , stara se o pripremi materijala za sjednice upravnog odbora i o izvršenju akata upravnog odbora i obaveza prema općini Maglaj. Predsjednik upravnog odbora obavlja i druge poslove utvrđene Statutom i drugim aktima preduzeća.

Upravni odbor ustanove donosi pravila odnosno statut ustanove, imenuje i razrješava direktora ustanove, nadzire rad i poslovanje direktora ustanove a naročito u dijelu upravljanja i raspolaganja kapitalom i imovinom preduzeća, utvrđuje politiku razvoja, razmatra i usvaja izvještaje o poslovanju, predlaže raspodjelu i način upotrebe dobiti, donosi opći akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, podnosi osnivaču najmanje jedanput godišnje izvještaj o poslovanju preduzeća, te obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i pravilima / statutom preduzeća.
Nadzorni odbor obavlja poslove u skladu sa zakonom i aktima ustanove

Mandat predsjednika i članova upravnog odbora je 4 (četiri) godine uz mogućnost ponovnog imenovanja u skladu sa zakonom.

Naknada za rad predsjednika i članova upravnog odbora utvrđena je općim aktima ustanove i ista se isplaćuje iz sredstava preduzeća.
Kandidati za imenovanje na upražnjene pozicije u reguliranim tijelima općine Maglaj moraju ispunjavati opće i posebne uslove.

Opći uslovi:

da je državljanin Bosne i Hercegovine,
da je stariji od 18 godina,
da je zdravstveno sposoban za obavljanje poslova na koje se kandidira,
da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini u periodu od 3 godine prije dana objavljivanja javnog oglasa,
da nije pod optužnicom Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ( član IX 1 Ustava Bosne i Hercegovine, da nije na funkciji u političkoj stranci u smislu člana 5 Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u F BiH),
da nije član organa zakonodavne , izvršne ili sudske vlasti ili savjetnik u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine,
da nema privatni finansijski interes u reguliranom organu u kojem se kandiduje,
da nije osuđivan za krivično djelo i privredni prestup nespojiv s dužnošću u reguliranom organu u koji se kandiduje,
da nije lice kojem je pravosnažnom presudom suda zabranjeno obavljanje aktivnosti u reguliranom organu za koji se kandiduje.

Posebni uslovi:

Visoka ili viša stručna sprema,
5 godina radnog iskustva,
da nije član upravnog ili upravnog odbora u više od jednog reguliranog organa,
komunikativne i kreativne sposobnosti za savjesno, odgovorno i odlučno obavljanje upražnjene pozicije,
sposobnost nepristrasnog donošenja odluka,
rezultati rada ostvareni tokom predhodnog radnog angažmana,
preporuke ranijih neposrednih rukovodilaca,
poželjno poznavanje stranog jezika.

Uz prijavu kandidata, koja treba da sadrži kraću biografiju, adresu i kontakt telefon, potrebno je dostaviti i slijedeću dokumentaciju :

izvod iz matične knjige rođenih,
dokaz o školskoj spremi,
dokaz o radnom iskustvu,
uvjerenje o državljanstvu,
uvjerenje nadležnog suda da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak
( ne starije od 3 mjeseca, a za ostala dokumenta ne starije od 6 mjeseci), dostavljaju kandidati koji su izabrani.
uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, dostavljaju kandidati koji su izabrani.

Za dokazivanje određenih općih i posebnih uslova, kandidati mogu preuzeti Obrazac IZJAVA u kancelariji br.42 – Služba za urbanizam, geodetske i imovinsko pravne poslove općine Maglaj. Obrazac IZJAVA mora biti ovjerena kod nadležnog organa.

Dokumenti koji se prilažu uz prijavu moraju biti originali ili ovjerene kopije.

U prijavi kandidati su dužni naznačiti na koju poziciju se kandidiraju .

Podnosioci prijava s kojima se ne stupi u kontakt u roku od 8 dana od isteka roka od podnošenja prijava neće biti uzeti u razmatranje u daljem procesu imenovanja.

Poslednji dan podnošenja prijava računa se prema datumu objave u glasilu koje posljednje bude objavilo ovaj oglas.

Svi kandidati koji budu stavljeni na listu s užim izborom biće pozvani na intervju od strane Komisije. Poslije intervjua kandidati su dužni dati podatke o ranijim neposrednim rukovodiocima od kojih se mogu dobiti preporuke i informacije o kandidatima i popuniti obrazac u kojem će iznijeti bilo koje pitanje koje bi moglo dovesti do sukoba interesa u slučaju da dođe do njegovog imenovanja.

Lični podaci o podnosiocima prijava su tajni i mogu se prikupljati i obrađivati samo u skladu sa zakonom o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine („Sl. glasnik Bosne i Hercegovine“ , broj 32/01).

Kandidati koji nakon intervjua preporuči Komisija za izbor smatrat će se da su najuspješniji prošli otvorenu konkurenciju. Općinski načelnik će izvršiti konačno imenovanje, te će osigurati da se izvrše i javno objave konačna imenovanja na pozicije u reguliranim tijelima u „Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“.

U slučaju kada postoje dokazi da u postupku imenovanja nisu ispoštovani principi ili postupci utvrđeni Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima F BiH, bilo koji kandidat ili bilo koji član javnosti može podnijeti prigovor na konačno imenovanje.

Prigovor se podnosi Općinskom načelniku u roku od 7 dana od dana donošenja odluke, a kopija se dostavlja Ombudsmenu za ljudska prava u Federaciji BiH.

Oglas će biti objavljen u „Službenim novinama F BiH“, dnevnom listu „ Oslobođenje“, Oglasnoj ploči općine Maglaj, WEB stranici općine Maglaj i RTV Maglaj.

Oglas za podnošenje prijave je otvoren 15 dana od dana posljednjeg objavljivanja oglasa.

Ne blagovremene prijave neće biti razmatrane.

Prijave kandidata koji su na funkciji u političkoj stranci će se odbaciti ( kandidati koji se ne kvalificiraju) u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH.

Prijave sa svim traženim dokumentima treba dostaviti lično ili poštom preporučeno, sa naznakom „ Prijava na oglas – ne otvarati „ na slijedeću adresu ; Općina Maglaj, Viteška ulica bb.



OPĆINSKI NAČELNIK

Mustabašić Mehmed, prof.


Dokument mozete preuzeti u PDF formatu ovdje: Download