• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.06.2012

Britanci investiraju u Maglaj

U Maglaju s radom počela nova firma. Za 15-tak dana prvih 50 nezaposlenih odlazi u Hrvatsku na obuku, da bi od 01.08.2012.godine počeli raditi u maglajskim pogonima firme “Ionix systems”.

Danas su u općini Maglaj boravili predstavnici firme „IONYX SYSTEMS“, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, a proizvodne pogone imaju i u Estoniji i Hrvatskoj. Djelatnost firme je izrada žičanih formi električnih instalacija za građevinske strojeve, vozila i autobuse, a njihovi kupci su svjetski renomirane firme: Lotus, Komatsu Hanomag, JCB i dr.

Tokom razgovora sa općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašićem i njegovim saradnicima istakli su zahvalnost za iskazanu spremnost i podršku na koju su naišli u Maglaju, od novembra prošle godine kada su obavljeni inicijalni razgovori do danas.
“Općinska administracija bila je i biće na usluzi privrednicima, a ovo je za Maglaj veliki dan. Predstavnici firme obišli su nekoliko bh gradova i pouzdanog partnera našli upravo u Maglaju. Mi smo iskazali punu kooperativnost i imali smo interes za otvaranje novog proizvodnog pogona u Maglaju, koji sa radom zvanično počinje 01.augusta”, istakao je općinski načelnik Mehmed Mustabašić.


Na raspisani poziv za prvih 50 radnih mjesta putem Biroa za zapošljavanje pristiglo je više od 400 prijava. Od sutra počinju razgovori sa prijavljenim kandidatima.

“Pristupamo izboru najboljih kandidata, nakon procedure prijavljivanja putem Biroa za zapošljavanje. Određeni broj molbi je vrlo kvalitetan, tako da se nadam da ćemo moći izvršiti odabir kandidata. U narednom periodu odabrani odlaze u Zagreb gdje će biti obučeni za rad koji će nastaviti po povratku u Maglaj, od 01.08.2012. Od prvog dana smo imali jako dobru komunikaciju sa načelnikom i administracijom, dobili smo sve potrebne informacije na temelju kojih je donesena poslovna odluka da se proizvodni pogon otvori u Maglaju”, rekla je direktorica novoosnovane firme u Maglaju Gordana Marković.



“Velika pomoć od strane općine Maglaj bila je jedan od osnovnih parametara zbog kojih smo tu. Inicijalno ulaganje, uzimajući u obzir trogodišnji period, zakup prostora, plaće zaposlenika, oprema kao i troškovi transfera proizvoda iz naših drugih lokacija u našu tvornicu u Maglaju, bilo bi oko dva miliona eura. Međutim, troškovi će porasti tokom proizvodnje, a tako će se uvećati i ovo inicijalno ulaganje”, rekao je Stephen Allan, izvršni direktor firme “Ionyx systems”.

<


S novom godinom očekuju se i nova zapošljavanja, a kooparentski odnosi su već uspostavljeni sa određenim firmama metalske struke. “ Nećemo se zaustaviti na ovih 50 radnika, a poslovna zgrada koju smo iznajmili, dokaz je tome”, rekao je direktor Allan na kraju.