• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.06.2012

Trajna briga za osobe s posebnim potrebama

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, u organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Udruženja Humanost –socieats humanitatis obavljeno svečano potpisivanje Aneksa ugovora o utvrđivanju prava i obaveza na implementaciji projekta „Centar za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama u Zenici”. Potpisivanju ugovora osim Mirka Trifunovića, ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice te drugih članova Vlade ZDK prisustvovali su i predstavnici Vlade Federacije BiH, Vildana Doder, pomoćnica ministra zdravstva FBiH, Florian Burkhardt, privredni sekretar ambasade SR Njemačke u BiH, načelnici svih općina, Goran Bulajić, ispred udruženja „Humanost“ i predstavnici drugih nevladinih organizacija iz SR Njemačke i BiH.

Prisutni su upoznati i sa trenutnim stanjem u realizaciji projekata izgradnje centara za osobe sa posebnim potrebama na području Kantona te je predstavljena ustanova „Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama Maglaj.“ Ova ustanova inače osnovana je u saradnji sa općinama Žepče, Maglaj i Zavidovići. Uz to, rečeno je da će realizacija projekta „Izgradnja Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom“ biti okončana u decembru ove godine, a ovaj centar će podmirivati potrebe pet okolnih općina.

Ministar Mirko Trifunović govorio je o značaju ovog projekta s aspekta ostvarivanja ciljeva Vlade Zeničko-dobojskog kantona istakavši da briga o ovoj kategoriji našeg stanovništva mora biti kontinuirana te da će Vlada i dalje na svaki način davati podršku izgradnji ovakvih centara.

Na kraju, uz potpisivanje ugovora od strane svih načelnika Općina s područja Zeničko-dobojskog kantona upriličena je i promocija brošure „Rana intervencija u praksi“.