• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.12.2017

Održan sastanak na temu održivi povratak

 

Misija OSCE-a u Bosni Hercegovini organizovala je sastanak sa predstavnicima vlasti, službi i povratnika Maglaja i Doboja na temu održivi povratak. Prisustvovali su Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić, predsjednik Skupštine Doboja Murvet Bajraktarević, predstavnici Misije OSCE-a u BiH Alen Ćosić ispred ureda u Travniku i Brankica Tešanović službenica za ljudska prava pri OSCE-u.

„Ono što je najbitnije u ovom trenutku, ali i posljednjih godina jeste da taj njihov povratak bude održiv. Lokalna zajednica i viši nivoi vlasti imaju veliku obavezu da se taj povratak unaprijedi, jer nije dovoljno nekome sanirati kuću ili stan da bi živio sretno i ugodno, već je potrebno ekonomski osnaživati povratničku populaciju. Zahvaljujem se Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, jer zaista radi na unaprijeđenju i ekonomskom osnaživanju, te prave pozitivne korake“ istakao je Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

Alen Ćosić službenik Misije OSCE-a istakao je da današnji sastanak ima za cilj produbljivanje saradnje povratničkih zajednica, ali i informisanje viših nivoa vlasti o ovoj temi.

"Misija OSCE-a sa kancelarijom u Maglaju osnovana je s ciljem prevazilaženja prepreka nakon katastrofalnih poplava.  Cilj današnjeg sastanka je uspostava diskusije, razmjene iskustava, dobrih praksi u Maglaju i Doboju. Znamo da izgradnja pomirenja i suživota u povratničkim zajednicama zahtjeva vrijeme i predanost", naglasio je Ćosić.

Prisutni su imali priliku da razmjene informacije o infrastrukturi u povratničkim zajednicama sa fokusom na saradnju između dvije susjedne općine. Nakon toga pogledali su dokumentarni film "Maglaj-rat i mir" u kino sali Doma kulture "Edhem Mulabdić".