• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.10.2017

Udruženje Civilnih žrtava rata općine Maglaj nizom sadržaja obilježili 29. oktobar

Ove godine Udruženje Civilnih žrtava rata općine Maglaj nizom kvalitetnih sadržaja upriličili su obilježavanje 29. oktobra- Dana civilnih žrtava rata, veoma značajnog dana za Maglaj.

 

Prvo je otvorena izložba pod nazivom „Da se ne zaboravi, da se ne ponovi“, zatim održana tribina „Ratni zločini nad civilima s osvrtom na zločine u Maglaju 1992.-1995. godine“ sa predavačima prof. dr. Dželalom Ibrakovićem i  mr. Muamerom Džananovićem.

 

Proučen je tevhid za sve ubijene civile u Novoj gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji, te održana je Akademija „Sjećanje na poginule civile općine Maglaj 92'-95' „ u holu Mješivite srednje škole i Gimnazije „Edhem Mulabdić“. Svojim obraćanjem predsjednik Skupštine UG CŽR Salim Džonlić, Jasmin Insanić predsjednik UO, glavni imam Nevres ef. Hodžić i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić dali su počast ubijenim i ranjenim civilima, te istakli važnost sjećanja na njih. Tom prilikom uručena je plaketa premijeru Zeničko-dobojskog kantona Miralemu Galijaševiću za nesebičnu podršku. Također, uručene su i zahvalnice ustanovama koje pružaju kvalitetnu i značajnu saradnju: JU Narodna apoteka, JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“, Dobrotvorno društvo „Merhamet“ , Gimnazija „Edhem Mulabdić“, „Prva osnovna škola“ Maglaj, OŠ „Maglaj“, Mješovita srednja škola kao i „Magnet studio“.

 

Posebne emotivne trenutke kod prisutnih su izazvali učenici sa svojim literarnim radovima „Bosna u srcu“ za učenike osnovnih škola, i „Izgubljeno bosansko djetinstvo“ za učenike srednjih škola.

 


Sve tri nagrade za literarne radove na temu „Bosna u srcu“ pripale su učenicima „Prve osnovne škole“  Mahiru Rešidoviću, Emiru Spahiću i prva nagrada Adni Međić.

 


Nagrade za literarne radove na temu „ Izgubljeno bosansko djetinstvo“ osvojili su Dženita Mujaković (Mješovita srednja škola), Selma Terzimehić (Mješovita srednja škola) i prva nagrada Almira Kusur (Gimnazija „Edhem Mulabdić“). Prisutnima se predstavio i bend „Albatros“ pod rukovodstvom Envera Softića.

 

 

Položeno je cvijeće na Spomen obilježje u Parku ljiljana, Spomen obilježje Civilnih žrtava rata kod solitera, Spomen park „Velika kuća“, Šehidsko mezarje Podborik, Partizansko groblje Čakalovac i Spomen obilježje u Novom Šeheru.

 

 

Također, održana je i liturgija za poginule civile 92'-95' u hramu Sv. Ilije Proroka, te Misa zadušnica za poginule civile u crkvi Svetog Leopolda Mandića u Maglaju.

 

 

Niz sadržaja koji su ove sedmice održani u Maglaju su podsjetili sve građane općine da sjećanja nikada neće izblijediti, te da je neophodno svakodnevno podsjećanje na značaj obilježavanja ovih važnih datuma.

 

 

Porodice poginulih i ranjenih civilnih žrtava rata nikada neće potisnuti 29. oktobar, jer na današnji dan 1993. godine granata ispaljena sa agresorskih položaja kod solitera prekinula je snove 15, a ranila 16 građana općine Maglaj od kojih su četvero bili djeca dok su čekali u redu za vodu. Najmlađa žrtva imala je samo dvije godine.

 

 

Neka se nikome i nikada više ne ponovi.