• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.10.2017

Predstavnici Općine Maglaj na Poljoprivrednom poslovnom forumu BiH-Republika Turska

U zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini 26. oktobra doputovao je ministar za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske Ahmet Eşref Fakibaba, u pratnji brojnih turskih privrednika.

 

Tom prilikom Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji sa Komorom i Ministarstvom za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske organiziralo je Poljoprivredni poslovni forum BiH - Republika Turska na kojem prisustvuje Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i predstavnici Službe za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva Senada Alibajraktarević i Ferhat Bradarić.

 

Forum se održava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a u okviru plenarnog dijela događaja predviđena je panel diskusija o temi Budućnost saradnje BiH i Republike Turske u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, zatim obraćanja resornih ministara iz BiH i Turske, predstavnika komora i Ziraat banke. Nakon plenarnog dijela su planirani bilateralni susreti turskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

 

Cilj foruma je unapređenje saradnje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru dviju zemalja, u pogledu vanjskotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja.

 

Predstavnici turskih kompanija posluju u oblastima: meso, peradarstvo, brašno, ulje, orašasti plodovi, sjeme, gnojivo, proizvodnja staklenika, poljoprivredne mašine, stočna hrana, maloprodaja i drugi. Među članovima delegacije su uvoznici sirovina zainteresovani za uvoz iz BiH, ali i proizvođači i investitori.