• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.05.2012

"Kupujmo domaće" - Akcija učenika Mješovite srednje škole Maglaj

U srijedu, 16.05.2012. na platou ispred Doma kulture u Maglaju, u organizaciji učenika Mješovite srednje škole Maglaj, održana je akcija "Kupujmo domaće".
Općinski Načelnik, domaći privrednici, ali i kompanije iz cijele Bosne i Hercegovine, zajedno su podržali kvalitetne domaće proizvode i pokazali potrebu i želju za iznalaženjem načina za jačanje ekonomiju naše zemlje.
U prisustvu velikog broja građana,sve je bilo u znaku žuto-plave boje, gdje su uživali i mladi i stari u degustacijama: bolje, zdravije i jeftinije domaće vode,sokova, tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, konditorskih proizvoda i dr...
Veliku pažnju je pobudila i Vispak-ova, najveća džezva na svijetu gdje se posluživala domaća, bosanska kafa.
Naravno, najveća zasluga za organizaciju ove zaista vrijedne manifestacije pripada učenicima Mješovote srednje škole Maglaj i njihovoj agilnoj profesorici, Aidi Hadžić.

Naime prihvatanjem BiH liberalanog režima uvoza robe, što je dijelom i zahtjev EU i Svjetske trgovinske organizacije (WTO), zasigurno znači da naša zemlja nema pretjerane mogućnosti da kroz režim vanjske trgovine štiti domaću proizvodnju.
Zbog toga je akcija "Kupujmo naše" važna kako za bh. ekonomiju tako i sve njene građane. Cilj akcije je formiranje kolektivnog stanja svijesti o potrebi kupovine naših proizvoda odnosno obezbjeđenje radnih mjesta, plaća, penzija, socijalne pomoći i dr.

Učenici su svoje uradili - Mi smo sada na potezu.