• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.08.2017

Festivalske večeri krunisala grupa Crvena jabuka i Enes Begović

Uz veliki rad Organizacionog odbora i Općinskog načelnika, a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj, tradicionalna manifestacija „Studentsko ljeto“ 46. po redu,  završila je Festivalskim večerima zabavne i narodne muzike, gdje su se predstavili učesnici iz Bosne i Hercegovine i regiona.

 

Festivalske večeri otvorenim proglasio je Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i istakao:

 

„Hvala vam što ste svojim dolaskom ukazali čast ovoj tradicionalnoj muzičkoj manifestaciji koja se 46. održava u našem gradu, a što je najbolji dokaz koliko je ona vrijedna svima nama, a posebno onima koji su uspjeli da je do danas očuvaju. Ovo ljeto smo zaista upotpunili sloganom „Ljeto vas zove u Maglaj“ i pružili 20 različitih kulturnih dešavanja za svakog, od mlađih do najstarijih. Pred nama su završne festivalske večeri sa učesnicima iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Sjajni pjevači poput Gorana Gerina, Severine, Lepe Brene, Alme Čardžić, Asima Brkana su započeli karijeru u našem gradu, vjerujemo da će se tako i nastaviti.„

 

Brojni posjetioci su uživali u  izvedbama kvalitetnih izvođača, a isti su osigurali vrijedne nagrade.

 

Titulu pobjednika Večeri zabavne muzike ponijela je Viktorija Hajduk iz Slovenije, drugo mjesto pripalo je Adnanu Jerlagiću, a treće mjesto podijelili su Dino Petrić i Benjamin Hasanić.  Nagrada novinara otišla je u ruke Hrvoje Kristofića, nagradu publike osvojio je Benjamin Hasanić, posebnu nagradu dobila je Maida Hrkić kao najmlađa učesnica.

 

Tokom prve noći prisutne je svojim hitovima oduševila bosanskohercegovačka grupa "Crvena Jabuka". Maglajlije su zajedno sa njima pjevali „Volio bih da si tu“, „Tamo gdje ljubav počinje“, „Stižu me sjećanja“, te mnoge druge stare i novije numere, zagrijavajući se za drugu festivalsku noć.

 

Večer narodne muzike je nadmašila očekivanja organizatora, obzirom da je ambijent Sportske dvorane u Maglaju bio popunjen do posljednjeg mjesta. Učesnici su na sebi svojstven način osjećali sevdalinku i pjevajući prenosili emociju na posjetioce, tako da se dlanovi nisu štedjeli. Gosti na ovoj večeri su bili načelnik Općine Stari grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, bosanskohercegovački tekstopisac Fahrudin Pecikoza, te predsjednik Privredne komore ZDK Šefkija Botonjić, a obje festivalske večeri podržala je HAYAT TV koja je bila medijski pokrovitelj čija se podrška vidjela i prisustvom vlasnika Elvira Švrakića.

 

Pobjednica narodne večeri je Azra Malkić iz Tuzle koja je izvedbom sevdalinke „Da sam ptica“ oduševila sve prisutne i žiri novinara koji joj je također dodijelio nagradu. Drugo mjesto stručnog žirija osvojio je Hamza Šantić, a treće mjesto podijelili su Dino Memić i Ibrahim Karso. Najboljom interpretatorkom sevdalinke proglašena je Emina Porča, nagradu za  najmlađeg učesnika dobio je Dino Memić i nagradu publike Belmin Mehinagić.

 

Zadnju festivalsku noć krunisao je poznati bosanskohercegovački pjevač Enes Begović, koji je zajedno sa maglajskom publikom pjevao svoje hitove. Uz sve to, posebno je otpjevao staru himnu Bosne i Hercegovine, te navijačku pjesmu na što su posebno aplaudirali posjetioci.

 

Ljeto u Maglaju je bilo najraspjevanije u Bosni i Hercegovini i središte različitih kulturno-zabavnih dešavanja, svi koji su propustili, neka se pripreme na vrijeme za iduću godinu.

 

Jer .. ljeto vas i 2018-te zove u Maglaj.