• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.07.2017

Saopćenje povodom 11. jula

Poštovane građanke i građani općine Maglaj!

 

 

Pred nama je još jedna godišnjica i Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava koji su stradali boreći se za našu slobodu i slobodu naše djece.

 

Ne možemo i ne smijemo zaboraviti Srebrenicu zato što moramo podržati preživjele osobe koje to neće moći zaboraviti. Sjećanje preživjelih je takvo da se može ostaviti po strani, kada to neko poželi. Ako se to desi, sjećanje će zauvijek posjedovati njih, a naša je odgovornost da zapamtimo i ispričamo sve priče onih koji više ne mogu govoriti za sebe.

 

Uvijek će nam ostati neshvatljiva činjenica da je neko ubijen samo zato što je branio svoju porodicu, svoju avliju, kuću u kojoj je rođen i bosansku krv, samo zato što se zove drugačije i moli se Bogu na drugačiji način od počinitelja zločina.

 

Mi danas moramo poučiti mlade naraštaje da cijene demokratiju i ljudska prava, te ih hrabriti da odbace mržnju, netoleranciju i etničke sukobe, ali da pamte Srebrenicu, žrtve koje su nestale u njoj, a zahvaljujući kojima danas svi mi gradimo budućnost.

 

Sjećajmo se Srebrenice svaki dan na sebi svojstven način, ne samo 11. jula.

 

Neka se nikada i nikome ne ponovi 11. juli 1995. godine.

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mirsad Mahmutagić