• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  09.04.2012

Rifat Abidović nije zaboravljen

Polaganjem cvijeća na spomen ploču policijacu Rifatu Abidoviću i obilaskom njegove porodice u Maglaju je počelo obilježavanje 15. aprila Dana Armije RBiH i 16. aprila - Dana oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu.
Ove godine sve je u znaku vrijednog jubileja - 20 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.



08.maja 1992.godine u Starom dijelu grada pripadnici MUP-a, obavljajući svoje redovne zadatke, zaustavili su radi kontrole vozilo u kojem su se nalazili organizatori SDS-a Maglaja koji su aktivno radili na organizaciji agresije na BiH, kao i napadu na naš grad. Prilikom zaustavljanja  i kontrole navedenog vozila pucano je na posadu kontrolnog punkta i tom prilikom je poginuo pripadnik MUP-a Rifat Abidović - kao prvi branilac i šehid na području općine Maglaj.
Izvršavajući svoju funkciju i borbeni zadatak, hrabra posada punkta oružjem je odgovorila na napad i likvidirala svu trojicu napadača. Izvršenim uvidom na licu mjesta u vozilu su pronađeni izuzetno važni dokumenti SDS i bivše JNA, kao i značajna količina oružja i municije koji bi bili upotrijebljeni za planirani napad na Maglaj u sklopu agresije na RBiH.



U toplom razgovoru sa suprugom Mirjanom evocirane su supomene na lik i djelo plemenitog čovjeka, iza kojeg su ostali tada osmomjesečni sin Damir i troipogodišnja kćerka Danijela.
Zajedno sa općinskim načelnikom porodicu Abidović su posjetili i predstavnici Policijske stanice Maglaj među kojima i Alen Mušić, komandir.