• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.04.2017

Obilježen 15. april Dan Armije R BiH i 16. april Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu

Program obilježavanja ova dva značajna datuma, 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i 16. aprila Dana oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu počeo je polaganjem cvijeća na partizansko groblje Čakalovac, spomen ploču prvom šehidu općine Maglaj Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen obilježje u Novom Šeheru, na bistu narodnog heroja Ibrišima Obralića i na bistu Sulejmana Omerovića Cara, te na Centralno spomen obilježje šehidima, poginulim braniocima/braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana.

Nakon toga upriličeno je podizanje zastave Armije Republike Bosne i Hercegovinu i državne zastave. Prvu je podigao zlatni ljiljan Sead Mešić, a drugi Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

Obilježavanje ovih vrijednih historijskih datuma nastavilo se Svečanom akademijom koja se održala u kino sali Doma kulture „Edhem Mulabdić“ u organizaciji Mješovite srednje škole Maglaj i OŠ „Novi Šeher“.

U uvodnom dijelu programa obratio se profesor historije Nafiz Boloban, koji je istakao da godine nisu izbrisale ljudska sjećanja, te da se uvijek moramo sjećati dana, mjeseci i godina iz naše prošlosti i da kažemo da nismo zaboravili.

Načelnik Mahmutagić smatra da je obaveza svakog od nas da pamti uspjehe boraca i da budemo dostojni žrtava koje je svako od njih dao.

„To je priča o kojoj treba pričati svaki dan, a ne samo povodom godišnjice. Naša stalna je obaveza da budemo dostojni žrtava koje su pripadnici Armije Republike BiH hrabro i nesebično podnijeli za život i slobodu koju danas imamo. S druge strane, uspjesi i hrabri poduhvati odbrane maglajskog prostora nikad neće pasti u zaborav. Naša općina oslobođena je od fašizma u Drugom svjetskom ratu žrtvama najboljih njenih sinova, a nadljudskim naporima i herojstvom očuvala je svoju slobodu i u godinama tek minulog rata. Podsjećam vas da se svijetla lica poklonite svim vašim očevima, majkama, vašim bližim i daljim rođacima koji su domovini dali najviše što su mogli, a to je svoje živote. Zbog toga se moramo sjećati i pamtiti, ne samo danas već i bilo koji drugi dan. Jer zaista onaj ko se ne sjeća prošlosti, neće imati ni budućnosti“ naglasio je načelnik Mahmutagić.

Učenici su kroz program istakli svoje muzičke, glumačke, ali i književne vještine, tako da su danas dodjeljenje i nagrade za najbolje literarne radove učenicima osnovnih i srednjih škola.