• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  10.04.2017

Održan četvrti po redu IT CHALLENGE u maglajskoj Gimnaziji

IT CHALLENGE ove godine je u Maglaju okupio blizu 250 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine. Takmičenje koje se održava četvrti put po redu, a i povodom Dana škole, otvorio je načelnik Mirsad Mahmutagić, a Općina Maglaj je jedan od glavnih pokrovitelja. Poželio je dobrodošlicu gostima i da se lijepo osjećaju u Maglaju u ova dva dana. Također, čestitao je profesoru Saši Staniću i organizatorima IT Challengea na odlično organizovanoj manifestaciji. Istakao je kako će Općina takmičenje podržati sigurno i naredne godine.

Za takmičenje se prijavilo 75 ekipa iz Livna, Bužima, Zenice, Sarajeva, Breze, Banja Luke, Tuzle, Visokog, Tešnja, Zavidovića, Čapljine, Kaknja, Jablanice, Goražda, Maglaja.

Prvi dan takmičenja bio je edukativno-zabavni program u sklopu kojeg su njih više od stotinu srednjoškolaca u pratnji vodiča bili u obilasku vjerskih i kulturno-historijskih objekata u Maglaju. U Starom gradu je u organizaciji JU Biblioteka Maglaj održana mala svečanost, na kojoj je načelnik Mahmutagić na simboličan način gostima, učesnicima IT CHALLENGE 4, uručio ključ Maglaja i tako im "predao" grad na upravljanje u toku dva dana. Nakon toga je sa maglajske tvrđave ispaljen vatromet. Obilazeći znamenitosti u Starom gradu, učesnici su probali i čuvene Mimine lepine s jajima,a druženje su nastavili u hotelu Galeb.

Drugi dan je posvećen takmičenju, pokazivanju znanja iz oblasti informacionih tehnologija. U konkurenciji osnovnih škola, treće mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole iz Kiseljaka (Boris Šimunić, Gabrijel Katana, Sanor Jolunić), drugo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole Fahrudin Fahro Baščelija iz Goražda (Sara Delić, Adnan Ferhatović i Lejla Osmanspahić), a prvo mjesto pripalo je učenicima iz Druge osnovne škole Zavidovići (Faris Keserović, Edah Terzić, Faris Čamdžić).

Treće mjesto kod srednjoškolaca pripalo je ekipi Behram-begove medrese Tuzla (Amela Karasalihović, Mahir Numanović, Dževad Alibegović), drugo Međunarodne srednje škole Sarajevo (Irfan Smajević, Haris Hanjalić, Lamija Vrnjak), a najuspješniji su bili učenici iz Srednje tehničke škole Zavidovići (Harun Krdžalić, Ramiz Polić, Edis Sinanović).









Izvor: maglaj.net