• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.04.2017

Saopćenje

Općina Maglaj već dvanaestu godinu radno obilježava 4. april „Međunarodni dan borbe protiv mina“. Prepreke u vidu mina i NUS-a i dalje su prisutne te stvaraju veliki broj problema, zbog čega je u proces deminiranja potrebno uključiti sve subjekte i raspoložive kapacitete kako bi se taj proces ubrzao.

Uklanjanje mina i NUS-a predstavlja višestruku obavezu – obavezu prema stanovništvu, rekonstrukciji i obnovi, povratku kao i prema Konvenciji po kojoj mine moraju biti uklonjene do 2019. godine.

U poslijeratnom periodu (1996. – 2017.) od mina i NUS-a je na području općine Maglaj stradalo 54 osobe, od kojih 27 smrtno od čega petero djece.

U 2016. godini se nije dogodila ni jedna minska nesreća.
Napominjemo da na našoj općini traje provedba Plana protuminskog djelovanja za period 2011. – 2019. godine, pri čemu bi se uspostavilo sigurno okruženje za građane Općine, održiv povratak i društveno-ekonomski razvoj lokalne zajednice u cjelini.U proteklom periodu je deminirano cca. 3 miliona metara kvadratnih prostora što čini nešto iznad 15% ukupnih minski sumnjivih površina na području općine Maglaj.

Općina Maglaj u granicama svojih mogućnosti, finansijski sudjeluje u projektima deminiranja, što nije dovoljno, zbog čega još jednom poziva sve domaće i međunarodne subjekte da ulože zajedničke napore da bi se naša općina konačno oslobodila opasnosti od mina i NUS-a.

Općina Maglaj, također izražava zahvalnost svim subjektima na dosadašnjem uloženom trudu na deminiranju i nameće naglašenu potrebu za povećanjem deminiranja na području naše općine.