• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  27.02.2012

Obilježavanje 20 godina nezavisnosti BiH

Uvaženi sugrađani,

Bosna i Hercegovina slavi 20.-ti rođendan svoje nezavisnosti. Danas je to zemlja koju čine dva entiteta, jedan distrikt, deset kantona. Iako političke strukture u manjem bh entitetu ni danas, 20 godina od referenduma, prvi mart ne priznaju kao dan kada su građani ondašnje Republike BiH, koja je bila u sastvu SFRJ, demokratskim putem , izjašnivši se većinom “ZA” na referendumsko pitanje o tome da li BiH treba nastaviti svoje postojanje kao suverena i nezavisna država ravnopravnih građana – Hrvata, muslimana i Srba, kao i ostalih naroda koji u njoj žive, odlučili o njenom mirnom izdvajanju iz bivše zajedničke države.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine 29.februara i 01.marta 1992.godine, na kojem se oko 64 posto građana BiH izjasnilo za njenu nezavisnost, održan je po preporuci Arbitražne komisije Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju i održan je na cijeloj teritoriji BiH.
Odluku o referendumu donijela je Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. No, prije toga najviši zakonodavni i predstavnički organ BiH donio je Deklaraciju o nezavisnosti BiH. Bilo je to zasjedanje Skupštine SRBiH, koje će u historiji biti upamćeno i po prijetnji izrečenoj sa skupštinske govornice predsjednika tadašnje Srpske demokratske stranke, a danas haškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića : “Nemojte da mislite da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje.”

Za suverenu i nezavisnu BiH, po zvaničnim podacima , izjasnilo se 99,44 posto od 64,31 posto glasača koji su izašli na referendum. Na osnovu rezultata referenduma BiH je 06.aprila 1992.godine priznala tadašnja Europska zajednica kao suverenu i nezavisnu državu. Istog dana, uslijediće agresija na ovu zemlju, a bespoštedni rat u kojem je, do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21.novembra 1995.godine kojim je uspostavljen mir i potvrđena BiH kao samostalna i suverena država, poginulo stotine hiljada građana BiH, a oko dva miliona raseljeno ili izbjeglo van granica zemlje. Zaustavljanju rata nije pomoglo ni priznanje BiH u Ujedinjenim narodima 22.juna 1992.godine.

I općina Maglaj obilježava 20-tu godišnjicu bh nezavisnosti. Tako će u četvrtak, 01.marta u 10,45 sati delegacija općine Maglaj položiti cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima, poginulim braniocima / braniteljima i civilnim žrtvama rata iz perioda 1992. - 1995.godina u “Parku ljiljana”. Nakon toga, u 11,00 sati u Narodnoj biblioteci biće upriličeno otvaranje izložbe pod nazivom “20 godina nezavisnosti BiH – 20 godina MIN-a”, posvećenoj izdavanju lista Maglajske informativne novine. U organizaciji Doma kulture “ Edhem Mulabdić ” od drugog marta od 19,00 sati uslijediće projekcija fillma “U zemlji krvi i meda”.

Poštovani sugrađani,
koristim se prilikom da vam uputim iskrene čestitike u povodu 01.marta i da vas pozovem da se pridružite programu obilježavanju ovog, za sve nas koji ovdje živimo, datuma od posebne važnosti. Mi druge zemlje nemamo.


Općinski načelnik
Mehmed Mustabašić,prof.