• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.11.2016

Održan program povodom 25. novembra - Dana državnosti

Polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje 'Park Ljiljana' i bistu narodnog heroja Ibrišima Obralića započeo je program obilježavanja ovog značajnog dana. U kino sali Doma kulture "Edhem Mulabdić" održan je kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, te Dječiji vrtić i na sebi svojstven način čestitali su ovaj praznik.

Na samom početku pjesmom 'Prođoh Bosnom kroz gradove' predstavio se mladi harmonikaš Nadir Mehinagić. Zatim su uslijedile kompozije 'Želim, Želim' i 'Bosna Bosnia' hora "Prve osnovne škole Maglaj" pod rukovodstvom Ermeline Smajlagić.

Svojim simpatičnim igrokazom, plesom i recitacijom, mališani Dječijeg vrtića posebno su uveselili sve prisutne. Učenici Gimnazije "Edhem Mulabdić" još jednom je dokazala ozbiljnost i profesionalnost u svom radu i pripremila performans pod simboličnim nazivom "O Bosni".

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić uputili su također čestitke svim prisutnima povodom 25. novembra.

"Odgovornost je na svima nama zajedno i na svakom svjesnom pojedincu. Pokazujemo je prvo u svojoj kući, avliji, komšiluku, sokaku, mjesnoj zajednici, općini, školi. Zato vas, kao Općinski načelnik i s ovog mjesta pozivam da budemo glasniji i aktivniji u zajedničkom i transparentnom stvaranju životnog okruženja u kojem ćemo svi nalaziti više zadovoljstva i znati gdje pripadamo i ko smo, Maglajlije i Bosanci i Hercegovci" naglasio je Općinski načelnik Mahmutagić.

Jednakost i sloboda osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će Muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti. Odlučeno je da narodi Bosne i Hercegovine hoće da njihova zemlja koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj je osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.