• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.11.2016

Održana radionica OSCE-a o ravnopravnosti spolova

Misija OSCE-a u BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH organizovala je radionicu u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ – sala Općinskog vijeća, a za krajnji cilj imala je izradu lokalnog Akcionog plana za primjenu UN Rezolucije 1325 o Ženama, miru i sigurnosti. Svojim prisustvom, Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić dao je podršku organizaciji ovakvog vida interakcije, u kojoj su aktivno učestvovali i predstavnici Općine.

Rezolucija UN o Ženama, miru i sigurnosti je usvojena 2000. godine, a BiH je jedna od prvih zemalja u regionu koja je izradila Akcioni plan za primjenu rezolucije. U skladu sa Akcionim planom BiH za primjenu Rezolucije, Agencija za ravnopravnost spolova BiH je pokrenula incijativu implementacije aktivnosti Rezolucije 1325 na lokalnom nivou, kako bi se obezbjedila njena što bolja primjena, te kako bi ista za cilj imala efektne građanke i građane u lokalnim zajednicama. Akcioni plan je do sada usvojilo devet općina u BiH.

Radionici su prisustvovali predstavnici Općinskog vijeća, administracije Općine Maglaj, zdravstvenih ustanova, obrazovnih ustanova, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, te nevladinog sektora.