• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.09.2016

Sedmica mira obilježena na simboličan način

Predstavnici CRS-a i predstavnici PRO-Budućnost projekta američke agencije za međunarodni razvoj USAID, uz podršku kardinala iz SAD-a, gradonačelnika i načelnika Doboja, Maglaja i Žepča, obilježili su Sedmicu mira i ispovijesti učesnika rata, koji su bili na različitim, sukobljenim stranama.

Obišli su tri mjesta stradanja, Doboj, Maglaj i Žepče, položili cvijeće i svaki od domaćina se obratio u svom gradu.

Prije skoro 25 godina Krešo Prnjavorac, Krsto Rakić i Tarik Rizvanović nalazili su se na suprotnim stranama, gledali jedan drugog okom kojim nišane preko ciljnika puške, a sad sjede neposredno jedan sa drugim i bore se za mir. To je sve što žele, mir i slobodu za sve ljude neovisno u koga vjeruju.

Krešo Prnjavorac iz Mostara, bio je opkoljen i ranjen. Svi su mislili da je mrtav, pa čak i porodica. Kaže da nisam ne zna kako je uspio sačuvati život.

Počeo sam uviđati da ljudi i na drugim stranama pate. Trebalo mi je mnogo vremena da sve to prevaziđem. Ali sam prevazišao mržnju i jednostavno oprostio“, ponosno kaže Krešo Prnjavorac.

Ne znajući da ništa u životu nije vrijedno. Ja ću svoju budućnost napraviti kako sam i planirao. Međutim, bio sam izložen jakim stresovima. Sve to što se dešavalo, meni sprečava moja sadašnja žena sa kojom sam osnovao porodicu. Sada sam uspešan u svemu tome, jednostavno u toj borbi kroz život“ , istakao je Krsto Rakić.

Njih trojica su najbolji pokazatelj koju vrijednost mir predstavlja. Najbolje godine svog života su proveli u borbi za slobodu i uspjeli su. Najvažniju prepreku u sebi su savladali i jedan drugom gledaju u oči sa istinskom željom da se narednim generacijama ne ponovi isto.