• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.09.2016

Otvorena manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“

Jedan od najznačajnijih događaja koji se vežu za općinu Maglaj jeste 21.septembar. Na današnji dan 1992. godine, u ranim jutarnjim satima Maglaj i linije odbrane pripadnika maglajske brigade pretrpjele su hiljade metaka sa neprijateljskih položaja. Općina Maglaj je treća po razrušenosti u Bosni i Hercegovini i na ovom području najviše je palo granata.

Povodom ovog važnog dana, obratio se Općinski načelnik Mehmed Mustabašić i Ismet ef. Burajić komandir čete Liješnica u periodu agresije na BiH, koji je u ime JOB-a i Organizacionog odbora iskustva i savjete podijelio sa prisutnima.

Pripremljen je prigodan program u kojem su između ostalog učestvovali mališani iz Dječijeg vrtića Maglaj i Paralelna muzička škola. Oni su dokaz da djeca od malih nogu pokazuju važnost miru, slobodi, slozi i ljubavi prema zemlji. Svojim lijepim glasom i patriotskim pjesmama prisutne je pozdravio mladi umjetnik Adnan Bašić. Na kraju je položeno cvijeće na Spomen obilježje u Parku Ljiljana.

Svi zainteresovani su pozvani 24. septembra u 09:30h ispred Doma kulture da dođu i budu dio pohoda trasom preko borbenih linija putem Šibov-Vis, Hedrovače i Spahića Gaj. Obezbjeđeno je piće, ručak i prijevoz.