• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.09.2016

PRO-Budućnost radionica u Maglaju

U Petak, 16. 09. 2016. godine u Maglaju je održana radionica za petnaest PRO-Budućnost općina iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Posavskog kantona/ županije ( FBiH) i općina Republike Srpske. Ovaj događaj je organiziran u okviru četverogodišnjeg projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „PRO-Budućnost“ čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Nakon okupljanja u Maglaju predstavnici PRO-Budućnost općina, zajedno sa predstavnicima CRS-a BiH, predvođenih g-đom Majdom Behrem-Stojanov, direktoricom projekta „PRO-Budućnost“, su na SRC “Oaza mira“ Galovac održali poludnevnu radionicu pod nazivom „Naše znanje i iskustvo-most za novo prijateljstvo“.

Nakon uvodnih riječi direktorice Behrem-Stojanov, svoja bogata iskustva u pisanju i implementaciji projekata su prezentovali predstavnici općine Maglaj i grada Doboj i nesebično ih podijelili sa gostima iz drugih općina.

Vrijedno je spomenuti i da su Maglaj i Doboj, kao najaktivniji PRO-Budućnost par (od 30 općina) u protekle dvije godine realizirali čak 39 projekata čija je ukupna vrijednost 258.422,95 KM a neki od novih projekata se upravo trebaju realizirati među kojima je i sanacija temelja i sokla te zasad čempresa na Gradskom groblju u Maglaju, sanacija objekta na ribarskoj stazi, Maglaj i dr...

Po završetku prezentacija projekata, sudionici radionice su dogovorili i nove, zajedničke projekte koje planiraju realizirati na području svih petnaest PRO-Budućnost općina te i na taj način poslati snažnu poruku mira, zajedništva i prednosti multinacionalne suradnje.

Inače, projekt „PRO-Budućnost“ implementira Chatolic Relief Services (CRS) u suradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.