• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.06.2016

Maglajska klizišta ispituju svjetski stručnjaci

Predsjednica Asocijacije geofizičara i ekologa Srbije, prof. dr. Snežana Komatina, zajedno sa svojim desetočlanim timom za istraživanje klizišta, počela je radove na području općine Maglaj, kako bi utvrdili sva aktivna i neaktivna klizišta i sproveli potrebne mjere sanacije. Oni će se narednih nekoliko dana, u okviru projekta „Procjena oštećenja infrastrukture u poplavama u BiH i Srbiji u maju 2014. godine”, kojeg finansira Svjetska asocijacija geofizičara, baviti problemima klizišta na našoj Općini.

Tom prilikom održan je i sastanak sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem i njegovim pomoćnicima, kako bi i oni bili upoznati sa aktivnostima vezanim za klizišta. Pored predstavnika Asocijacije geofizičara i ekologa Srbije, u našem gradu boravi i Koya Suto, geolog iz Japana, koji radi u Australiji, a smatraju ga za jednog od najvećih stručnjaka iz područja geologije. Ovakva istraživanja počela su još prošle godine, kada su obavljeni pregledi na nekoliko lokacija u Srbiji i BiH (Tuzlanski kanton). Cilj je da se urade detaljna istraživanja najnovijim geofizičkim, geološkim i geodetskim metodama, na osnovu kojeg će geolog iz Australije, koji je ekspert za sanaciju klizišta, predložiti mjere sanacije.

„Općina Maglaj jedna je od najteže pogođenih Općina u BiH tokom majskih poplava 2014. godine. Tada je aktivirano 10-ak klizišta i pomoć ovom kraju je neophodna. Prije općine Maglaj, ista istraživanja su se sprovodila i u općini Lopare. Radovi jako dobro napreduju i općina Maglaj će dobiti adekvatne rezultate i konkretne podatke ovog istraživanja.“Općinski načelnik zahvalio se gostima na dolasku u naš grad i na svemu što će u narednim danima obaviti za građane koji žive u krajevima gdje su se aktivirala klizišta. Istakao je poseban značaj ovakvih istraživanja, koja će uveliko pomoći u sanaciji problema.