• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.06.2016

Projekat „OSNAŽENA ŽENA ZA ODRŽIV MIR“

Višemjesečni projekat „Osnažena žena za održiv mir“, koji je podržan kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, završen je studijskom posjetom učesnika/ca projekta iz zeničko-dobojske regije grupi učesnika/ca projekta iz sarajevsko-romanijske regije. Posjeta je održana 11. 06. 2016. godine na Jahorini.

Cilj i svrha ovog događaja i ostalih šest prethodno održanih radionica u Maglaju, Doboju, Modriči, Gradačcu, Istočnom Sarajevu i Sokocu, kao i studijskog putovanja u Doboj, u oktobru 2015. godine, jest izgradnja povjerenja među građanima i građankama svih etničkih grupa u šest navedenih opština u BiH, u kojima, između ostalih, djeluje USAID-ov projekat PRO-Budućnost. Svrha projekta je unapređenje života građana u BiH kroz stvaranje povjerenja među građanima u ovih šest opština.

Aktivnom učešću u radu sa ženama doprinijeli su član multietničke grupe za saradnju iz Doboja, prof. dr. Jagoda Nedić, član multietničke grupe za saradnju iz Gradačca, gđa. Nadira Duraković, član multietničke grupe za saradnju iz Maglaja, gdin. Marinko Kelavić, kao i Milena Regoje, koordinatori 48 žena iz 6 zajednica. Učesnice ovog studijskog putovanja stekle su priliku da se edukuju i steknu nove vještine o pravnim okvirima u vezi rodne ravnopravnosti i osnaživanju uloge žene u zajednici. Također, imale su priliku da se međusobno upoznavaju, druže, razmijene iskustva i uspostave korisne kontakte.

Kroz rad u grupama na 4 teme:
1. Uloga akademske zajednice u izgradnji mira;
2. Uloga biznis sektora u izgradnji mira;
3. Uloga medija u izgradnji mira;
4. Uloga nevladinih organizacija i žena u izgradnji mira,

Sve učesnice su aktivno učestvovale u identifikaciji problema sa kojima se susreću u svojim lokalnim zajednicama i stekle mogućnost da zajedničkim umrežavanjem nađu načina da ih skupa rješavaju. Projekat „Osnažena žena za održiv mir“ je finansiran od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji implementira Catholic Relief Services, u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

U narednom periodu korisnice projekta uključivaće se u rad i aktivnosti drugih projekata Humanitarnog udruženja građana „Žena Trnova“.