• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  27.04.2016

Malezijska delegacija posjetila Dom zdravlja Maglaj

Javna ustanova „Dom zdravlja“ Maglaj danas je bila domaćin posjete delegacije iz Malezije, koju je predvodio Ambasador Malezije, gdin. Anuar Kasman. Pored njega, u sklopu delegacije, u Maglaju su boravili i direktor malezijskih dnevnih novina "The Sun", gdin. Freddie Ng, ujedno i glavni donator, kao i predstavnici nevladine humnitarne organizacije „Mercy Malaysia“. Posjeta je upriličena kao simbolično otvaranje radova na Projektu adaptacije potkrovlja JU „Doma zdravlja“ Maglaj.

Malezijsku delegaciju srdačno su dočekali Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić i direktorica JU „Dom zdravlja“ Maglaj, gđa. Emira Drnda-Čičeklić.

Cilj današnje posjete je iskoristivost krovnog prostora Doma zdravlja, koji je zbog majskih dešavanja uništen, te se ide ka sanaciji tog prostora, koji bi bio od velikog značaja za pacijente. Direktorica Doma zdravlja zahvalila se donatorima iz Malezije, te istakla njihov uticaj u općini Maglaj tokom katastrofalnih poplava 2014. godine.

"Malezija je jedna od prvih zemalja koja je pomogla ovoj ustanovi, ali i općini Maglaj, tokom majskih poplava 2014. godine. Njihova donacija se sastojala od velikog broja aparata za medicinsku dijagnostiku, koji su nam mnogo pomogli u radu. Stanje poslije poplave je bilo jako loše, jer se nije imalo ništa, tako da su donirani aparati od iznimnog značaja." Direktorica je istakla još jednu bitnu donaciju od 250.000 KM, koja je uručena općini Maglaj na fudbalskoj utakmici od strane gdina. Vincenta Tana.

Direktor malezijskih dnevnih novina istakao je dobru saradnju naroda Bosne i Hercegovine i naroda Malezije, koji su uvijek spremni pomoći. Glavna donacija iz Malezije došla je od strane čitatelja dnevnih novina, koji su prikupili sumu od 500.000 KM za poplavljena područja Bosne i Hercegovine. Ta ideja je bila na incijativu gdina. Tana, koji je angažovao veliki broj čitatelja u ovoj akciji. Velika zahvala lično ide i direktorici Doma zdravlja koja se bori za što brži oporavak i adaptaciju ove ustanove.