• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.02.2012

U Maglaju boravio Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH

„Bilo bi neozbiljno davati olaka obećanja, ali ćemo se potruditi da obezbjedimo što je više moguće sirovine za kompaniju „Natron – Hayat“ Maglaj“, rekao je danas na sastanku sa općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašićem i njegovim saradnicima, Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH, prilikom svoje prve službene posjete općini Maglaj.



Načelnik Mustabašić govorio je o projektima koji se realizuju na maglajskom području. Ipak akcenat je bio na privrednom razvoju i firmama koje danas čine okosnicu razvoja ne samo Maglaja nego i šire, poput kompanije „Natron – Hayat“ koja se susreće sa problemom nabavke četinarskog drveta neophodnog za proizvodnju. Pored toga, Mustabašić je aktuelizirao projekat centralnog grijanja na bio masu, za čiju realizaciju Maglaj očekuje potporu od svih nivoa vlasti. Pudarić je, s tim u vezi, kazao kako će ovaj projekat imati podršku Ministarstva turizma i okoliša FBiH i Vlade Federacije BiH, jer su ovakvi projekti opredjeljenje vlade u cilju zaštite čovjekove okoline, baš kao i rješavanje problema deponovanja otpada. Bez obzira ko sjedio s koje strane građani od vlada očekuju rješavanje problema, pa je neophodno nastaviti saradnju i razgovore u cilju stvaranja boljeg ambijenta za življenje.
Tokom sastanka razgovarano je i i ravnomjernijoj raspodjeli PDV-a, ujednačenijem razvoju općine u Federaciji BiH itd…
Pudarić je,potom, obišao i zemljoradničku zadrugu "Milk" Maglaj, povratnike u Mjesnoj zajednici Jablanica i učenike sa posebnim potrebama u "Prvoj osnovnoj školi“, a položio je cvijeće i odao poštovanje poginulim braniocima i civilima Maglaja na spomen obilježju u Parku ljiljana.